Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 16. april 2014. 15:38

Predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić boravi u dvodnevnoj pośeti Republici Azerbejdžan

Krivokapić se danas u Bakuu sreo sa predśednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i predśednikom Nacionalne skupštine Ogtajem Asadovim

Predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić boravi u dvodnevnoj pośeti Republici Azerbejdžan na najvišem državnom nivou. Krivokapić se danas u Bakuu sreo sa predśednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i predśednikom Nacionalne skupštine Ogtajem Asadovim.

Na sastanku sa predśednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Alijevim bilo je riječi o aktuelnim dešavanjima u regionu OEBS-a uz akcenat na to da su sukobi bolni ožiljci na duši svakog naroda. Bilo je riječi i o posljedicama koje zamrznuti konflikt u Nagorno Krabahu ima na svakodnevni život Azerbejdžanaca kao i o nastojanjima da se ovaj konflikt riješi.

Sagovornici su istakli odlične bilateralne odnose između Crne Gore i Republike Azerbejdžan kao i dobre ekonomske koji su im uslijedili. Krivokapić je u razgovoru sa Alijevim naglasio ponovio da je frekventnost političkih susreta najbolji preduslov za započinjanje plodonosnog biznis okruženja. „Zahvalni smo Azerbejdžanu na uključivanju Crne Gore na Trans-jadranski i Jonsko-jadranski gasovod jer je ono za nas puno više od ekonomske poruke – ono je jasan znak političke podrške ekonomskoj reintegraciji Balkanskog rergiona u cjelini.“

Krivokapić je sa predśednikom Nacionalne skupštine Republike Azerbejdžan Ogtajem Asadovim potpisao sporazum između Parlamenta Azerbejdžana i Parlamentarne skupštine OEBS-a povodom XXIII Godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine koje će se održati u Bakuu od 28. juna do 2. jula 2014. godine.

Sagovornici su zaključili da su novi događaji uvijek istorijska prilika za korak naprijed ili korak nazad kao i da će ukrajinski primjer pokazati u kom smjeru ide međunarodna politika. Krivokapić je naglasio da je u tom pravcu potrebno više teškog rada a manje teških riječi kao i da istorija ne može trajno zamrznuti ni konflikte ni države. „OEBS-u, kao transkontinentalnoj organizaciji za saradnju i bezbjednost je upravo bavljenje konfliktima šansa da osvježi postojeće i započne nove aktivnosti sa ciljem unaprijeđenja sopstvene pozitivne dinamike“ zaključio je Krivokapić. Krivokapić je u razgovoru sa Asadovim istakao dobru saradnju dva parlamenta ali i obostranu potrebu za razvojem novih investicija između dvije države, posebno u oblastima: turizma, transporta, kulture i energetike.

Krivokapić se danas u Bakuu takođe susreo i sa članovima delegacije Azerbejdžana pri Parlamentarnoj skupštini OEBS-a kao i ambasadorom Aleksisom Čahtahtinskim, OEBS projekt koordinatorom u Bakuu. Krivokapić je, takođe, ceremonijalno položio vijenac na grob nacionalnog lidera Azerbejdžana Hejdara Alijeva kao i na kompleks „Vječne vatre“ .

Krivokapića za vrijeme njegovog boravka u Azerbejdžanu prati zamjenik generalnog sekretara Parlamentarne skupštine OEBS-a Gustavo Palarez.