Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 07. april 2013. 10:29

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić učestvovao na prvom Samitu predśednika parlamenata Unije za Mediteran koji je održan u Marseju

Predśednik Parlamenta Ranko Krivokapić je u svom izlaganju naveo da je politička volja izuzetno važna za jačanje stabilnosti mediteranskog regiona, ali i da tu volju moramo iskoristiti kako bismo iskorijenili predrasude koje postoje  sa obje strane Mediterana.

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, učestvovao je na prvom Samitu predśednika parlamenata Unije za Mediteran koji je održan u Marseju.

Predśednik Krivokapić je u svom izlaganju naveo da je politička volja izuzetno važna za jačanje stabilnosti mediteranskog regiona, ali i da tu volju moramo iskoristiti kako bismo iskorijenili predrasude koje postoje  sa obje strane Mediterana.

„I naša istorijska znanja su puna predrasuda i zato  mi naše odnose moramo više graditi na redefinisanju postojećih kulturoloških obrazaca“, rekao je Krivokapić

On je dodao da je debata o mulltikulturalizmu danas potrebnija nego ikad, jer izazovi ekonomske krize prijete da se predrasude zloupotrijebe, kako smo to mi na Balkanu ośetili u nedavnoj prošlosti.  

Predśednik Krivokapić  je naglasio da se u Crnoj Gori vjekovima gradila kultura suživota i zato je danas multikulturalizam postao jedno od naših ključnih obilježja koje crnogorsko društvo čini stabilnim, emitujući snažne poruke stabilnosti i naregion. „Zato smo mi snažno posvećeni ovim vrijednostima i vjerujemo da debata o multikulturalizmu ne može odumrijeti“rekao je Krivokapić.

Predśednik  je na kraju poručio da zajedničkim snagama moramo učiniti sve kako bismo od Mediterana stvorili more zajedničkih vrijednosti, čemu Unija za Mediteran može dati snažan doprinos, dok naši parlamenti moraju biti  ključna mjesta za dugoročno promišljanje perspektive ovoga regiona i saradnje u njemu.

Prvi Samit predśednika parlamenata Unije za Mediteran je otvorio predśednik Evropskog Parlamenta i predśedavajući Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran Martin Šulc, koji je naglasio da postoji istorijska mogućnost da se izgradi snažna euromediteranska zajednica, a preduslov za to je da se područje Mediterana ne posmatra kao granica iza koje stoji nesigurnost, već kao regija u kojoj treba razvijati solidarnost i saradnju.

Na ovom području se pojavljuje veliki broj izazova kao što su mir, klimatske promjene, bezbjednost,obezbjeđivanje energije, obrazovanje  i zato Mediteran moramo graditi na bliskosti i komplementarnosti, kako bi ga učinili najdinamičnijom regijom svijeta, rekao je Šulc.

On je dodao da se mora učiniti sve da Unija za Mediteran uspostavi adekvatan okvir za dijalog o političkim i  bezbjednosnim pitanjima,  bez čega nema zajedničke odgovornosti za donošenje odluka.

Martin Šulc je na kraju naglasio da činjenica da su predstavnici 42 parlamenta prisutna na Samitu pokazuje da će parlamenti biti snažan saveznik u širenju misije jačanja saradnje u mediteranskoj regiji.

Na marginama Samita predśednik Krivokapić se susreo sa predśednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom, komesarom za proširenje Štefanom Fileom, predśednikom rumunskog Parlamenta Valerijuom Stefanom Zgoneom.

Samit je završen usvajanjem Deklaracije kojom se države pozivaju na jačanje saradnje u cilju daljeg promovisanja vrijednosti Unije za Mediteran.