Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 05. jun 2014. 19:15

Predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i Skupštine Crne Gore boravi u pośeti Saveznoj Republici Njemačkoj

Predśednik Ranko Krivokapić je, u svojstvu Predśednika Parlamentarne skupštine OEBS-a, bio glavni govornik na panelu organizovanom u Fondaciji Friedrich-Ebert (FES), na temu »Konflikt u Ukrajini: početak jače uloge OEBS-a u rješavanju konflikta«.

Krivokapić je informisao prisutne o već ostvarenim probojima PS OEBS-a u organizaciji zajedničkog sastanka između delegacija Ukrajine i Ruske Federacije u PS OEBS-a početkom aprila, kao i namjeri da se politički dijalog na ovu temu intenzivira na najvišem nivou za vrijeme Godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine u Azerbejdžanu.       

U nastavku, Krivokapić se osvrnuo na neophodnost uključivanja novih oruđa u paletu mehanizama OEBS-a kroz unaprijeđenje Helsinškog dokumenta. „U godini prije jubileja, 40 godina od potpisivanja Helsinškog finalnog akta i egzetutivna i legislativna strana OEBS-a ušle su u tzv „Helsinki +40 proces“ sa namjerom da dodatno osnaže OEBS u cjelini. Mnogo toga treba uraditi i predstojeći mjeseci biće odlučujući za organizaciju. Projekat Helsinki +40 PS OEBS-a okupiće političare, akademsku zajednicu i međunarodne eksperte da zajednički istraže upotrebu novih oruđa i metode za napredak sa posebnim fokusom na osnaženje i promociju uloge parlamentarne diplomatije. Namjera ovog projekta je da rezultira sa osnaženjem i aktivacijom doprinosa OEBS-a u rješavanje konflikata. Nikada ranije od početaka OEBS-a nije bila snažnija potreba za dobro funkcionišućim, efikasnim i efektivnim OEBS-om u okvirima Evropske ali i globalne bezbjednosti“ istakao je Krivokapić u svom izlaganju.

Na panelu je govorila i poslanica u Parlamentu Njemačke i potpredśednica PS OEBS-a Doris Barnet koja je istakla da je dostojanstvo i ugled Parlamentarne skupštine OEBS-a, na koje se dugo gledalo sa visoka, vraćeno tek u posljednjih godinu dana kada je konkretizovana uloga poslanika u rješavanju ukrajinske krize.

Krivokapić je, u istom svojstvu, pośetio i Njemački institut za međunarodne i bezbjedonosne odnose đe je organizovana diskusija na temu aktuelne situacije u Ukrajini i razmjena mišljenja o rezultatima posmatračke misije OEBS-a za vrijeme predśedničkih izbora kao i Njemačko društvo za međunarodne odnose đe je razgovarao sa Polom Fonmalcanom, Generalnim sekretarom društva.

Krivokapić je razgovarao i sa Marijom Bohmer, državnim ministrom u ministarstvu inostranih poslova. Na sastanku sa Bohmer bilo je riječi o aktuelnim dešavanjima u regionu OEBS-a uz akcenat na to da je građanima Ukrajine neophodna stabilnost koju je nemoguće ostvariti sa nedostatkom nade i nepovjerenjem u institucije.        

Krivokapić se u Berlinu susreo i sa Frank Valter Štajnmajerom, ministrom vanjskih poslova SR Njemačke sa kojim je razgovarao o Ukrajinskoj krizi ali i poziciji Crne Gore u evroatlanskim integracijama. Ministar Štajnmajer je zahvalio predśedniku Krivokapiću na važnom doprinosu koji Parlamentarna skupština i on lično daju procesu stabilizacije demoratije u Ukrajini. Zajednički je ocijenjeno da Crna Gora napravila veliki napredak na putu NATO integracija ali i da mora nastaviti sa naporima koji će poboljšati rezultate u ključnim oblastima od obostranog interesa.

Krivokapića za vrijeme njegovog boravka u Berlinu prati ambasador Parlamentarne skupštine OEBS-a u Beču, Andreas Notela.