Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 16. jun 2014. 14:46

Predśednik Skupštine primio grupu novinara iz država članica Evropske unije

Predśednik Skupštine Crne Gore i Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić primio je danas u Podgorici grupu novinara iz država članica Evropske unije, koji u sklopu projekta “Otkrijmo Crnu Goru” borave u našoj državi.

Grupa novinara iz država članica Evropske unije boravi u Crnoj Gori u sklopu kampanje za podizanje svijesti Generalnog direktorata za proširenje – “Otkrijmo Crnu Goru”.

Tokom susreta, predśednik Krivokapić i novinari EU su razgovarali na temu integracionog procesa naše države, vladavine prava kao i ukupnog puta demokratizacije našeg društva.

Ovom prilikom novinari su iskazali veliko interesovanje posebno za oblast vladavine prava, pa je i najveći dio njihovih pitanja upravo bio vezan za istu. Predśednik Ranko Krivokapić je istakao da je vladavina prava najvažniji izazov Crne Gore na njenom sveukupnom putu ka članstvu u EU i NATO, ali i istakao da je vladavina prava odraz zrelosti društva. “Sazrijevanjem društva u cjelini snažiće i vladavina prava u Crnoj Gori. To vam danas potvrđuje Skupština Crne Gore, koja je sve snažnija institucija crnogorske demokratije” poručio je novinarima predśednik Krivokapić.

“Ulazak Crne Gore u EU, kao punopravne članice, treba posmatrati i u kontekstu da će Unija biti bogatija za primjer suživota različitosti. Crna Gora je živući primjer kako je moguće imati harmoniju života različitih vjera i nacija, posebno na ovom dijelu Evrope. To je upravo ono čime naša država obogaćuje ukupan sistem vrijednosti moderne i građanske Evrope”, istakao je u jednom od odgovora predśednik Krivokapić.

Na pitanje novinara iz Holandije kada očekuje da će Crna Gora postati članica EU, predśednik Krivokapić je odgovorio: “Sigurno je da smo mi sljedeća članica i EU i NATO. Ne opterećujemo se datumima, već rezultatima i snagom vladavine zakona. Ako pogledate i uporedite Crnu Goru iz devedesetih i ovu danas, jasno će vam biti koliki smo progres ostvarili i koliko je demokratija prisutnija i življa u našem društvu. Independistički pokret u Crnoj Gori nije bio nacionalni pokret, već građanski pokret, snaga i volja građana koja je krunisana 21. maja 2006. godine i time je evro-atlantski put ucrtan i trasiran kao pravac bez alternative” poručio je Krivokapić.

Predśednik Ranko Krivokapić je ovom prilikom ponovio da je kako za NATO, tako i za EU, važno zaštititi čitavu obalu Mediterana NATO kišobranom, jer je Crna Gora jedini dio obale od Portugala do Turske bez NATO zaštite. “NATO je garant stabilnosti, a ako imate stabilnost onda lakše možete odgovoriti novim prijetnjama”, podvukao je Krivokapić.

Predśednik Krivokapić se zahvalio novinarima, kao i Delegaciji EU u Crnoj Gori, na interesovanju i ovoj kampanji.