Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 23. jun 2014. 17:13

Predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić boravi u zvaničnoj pośeti Republici Francuskoj

Krivokapić se danas u Parizu susreo sa predśednikom Nacionalne skupštine Republike Francuske Klodom Bartolonom

Krivokapić i Bartolon razgovarali su, u svjetlu skorog obilježavanja  stogodišnjice od početka I Svjetskog rata, o  istorijskim vezama između Crne Gore i Francuske. Na tom savezništvu i današnjoj zajedničkoj posvećenosti istim vrijednostima, razvija se konkretna saradnja u oblasti evropskih i evro-atlantskih integracija Crne Gore. Krivokapić je naglasio da je prijateljstvo sa Francuskom, kao jednom od država osnivača Evropske unije, posebno važno i da se kontinuirano iskazuje na konkretan način, kroz ekspertsku pomoć u oblasti koja je ključna za članstvo Crne Gore u EU i NATO – vladavini prava.          

Predśednik Bartolon je posebno istakao da je značaj snažnog Parlamenta, za ostvarivanje izgradnje države i vladavine prava, veliki i u „starim demokratijama“ kakva je Francuska, a posebno u novim kakve su zemlje Zapadnog Balkana.

U razgovoru je takođe apostrofirana važna uloga koju je Parlamentarna skupština OEBS-a imala u uspostavljanju dijaloga neophodnog za de-eskalaciju krize u Ukrajini. Sagovornici su se saglasili da su ove aktivnosti PS sada dale dodatan povod za osnaživanje uloge Parlamentarne skupštine u okviru OEBS-a. Jedan od mehanizama koji je razmatran na sastanku je evaluacija sprovođenja odluka donijetih od strane struktura OEBS-a.

Krivokapić je danas održao predavanje na prestižnom Francuskom Institutu za međunarodne odnose (IFRI) na temu: “Koja je uloga OEBS-a u Evropi u krizi”. „Rad na izgradnji demokratije i zaštite ljudskih prava nikada nije završen i jedna od prednosti OEBS-a je upravo to što obezbjeđuje forum za dijalog o zajedničkim izazovima i zajedničkom napretku. Svijet se mijenja dramatično i zato naši odgovori na ove izazove moraju biti brži nego ikada. Instrumenti koji će ih riješiti su takođe novi, ali vrijednosti i principi koji vode organizaciju datiraju od njenog nastanka. Oni su bili snaga napretka naših država kroz istoriju. Sada su pozvani da budu osnaženi našom većom obavezom i odgovornošću“ istakao je Krivokapić u svom obraćanju.

Predśednik se osvrnuo i na moderne izazove u regiji OEBS-a: „Pitanja pravde, povjerenja i stabilnost su blisko povezani. Ako nema pravde – onda nema ni povjerenja u sistem, a ako neman povjerenja onda nema ni stabilnosti. I pored svih izazova sa kojima smo suočeni jasno je da se njihovo rješenje mora nasloniti na konceptu socijalne pravde. To nije lak put ali je, uvjeren sam, najbolji način za obezbjeđivanje stabilnosti“ – naglasio je Krivokapić.

Krivokapić je takođe, razgovarao i sa predśednikom IFRI-ja Tijeri de Montbrijalom o krizi u Ukrajini ali i aktuelnom političkom momentu u Evropskoj uniji.