Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 28. jun 2014. 15:57

U Bakuu počelo 23. godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine OEBS-a

Predśednik PS OEBS Ranko Krivokapić otvarajući Godišnje zasijedanje istakao da je Paralmentarna skupština svojom aktivnom ulogom u posljednjih godinu dana pokazala jasnu spremnost da  bude uključena u rješavanja najosjetljivijih političkih i bezbjednosnih pitanja 

U Bakuu je danas počelo 23. godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine OEBS-a, na kojem će parlamentarci iz 57 zemalja članica diskutovati o najaktuelnijim političkim, bezbjednosnim i ekonomskim temama.

Tokom zasijedanja će biti održane posebne specijalne debate o situaciji u Ukrajini i izazovima OEBS-a u kontekstu jačanja ekstremizma, radikalizma i ksenofobije. 

Predśednik PS OEBS Ranko Krivokapić je otvarajući Godišnje zasijedanje istakao da je Paralmentarna skupština svojom aktivnom ulogom u posljednjih godinu dana pokazala jasnu spremnost da  bude uključena u rješavanja najosjetljivijih političkih i bezbjednosnih pitanja, kao što je ukrajinska kriza.

“Ukrajinska kriza je stavila na ispit sve kapacitete OEBS-a, da ostvari osnovnu svrhu svog postojanja – mir i stabilnost u Evropi. Uz veliki politički angažman, prisustvo na terenu, hrabrost i požrtvovanje predstavnika svih institucija OEBS-a, uporno bez prava na odustajanje, doprinosimo traženju rješenja za ukrajinsku krizu”, rekao je Krivokapić. 

On je kao važan doprinos procesu deeskalacije podśetio na parlamentarni sastanak predstavnika ruske i ukrajinske delegacije u PS OEBS-a, koji je organizovan u Beču, u aprilu mjesecu ove godine, i to u periodu kulminacije krize. 

Predśednik Krivokapić se zahvalio na saradnji svim strukturama OEBS-a posebno predśedavajućem OEBS-a predśedniku Švajcarske Konfederacije Didijeu Burkhalteru. 

Na otvaranju zasijedanja uvodno obraćanje imali su Ilhan Alijev, predśednik Republike Azerbejdžan, Didije Burkhalter, predśednik Švajcarske Konfederacije kao predśedavajući OEBS-a i Oktan Asadov predśenik Parlamenta Republike Azerbejdžan. 

Predśednik Krivokapić je tokom boravka u Bakuu imao susret sa predśednikom Republike Azerbejdžan Ilhanom Alijevim. 

Krivokapić i Alijev su razgovarali o aktivnostima PS OEBS-a i doprinosu Azerbejdžana ciljevima i principima Organizacije, kao i o bilateralnoj saradnji između Crne Gore i Republike Azerbejdžan. U tom kontekstu obobstrano su ocijenili veoma dobrim odnose između dvije zemlje, koji se posebno manifestuju kroz ekonomsku saradnju koja već ima i svoje konkretne iskaze kroz prisustvo značajnih azerbejdžanskih investitora u Crnoj Gori. 

Predśednik Krivokapić je o bilateralnim odnosima dvije zemlje razgovarao i sa predśednikom Parlamenta Republike Azerbejdžan Oktanom Asadovim.