Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 11. jul 2014. 16:39

Predśednik Skupštine uručio Trinaestojulske nagrade: "Dok ima takvih biće vječna Crna Gora"

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić uručio je najveće nacionalno priznanje - Trinaestojulske nagrade. Trinaestojulsku nagradu za životno djelo dobio je slikar Vojislav Vojo Stanić, a priznanje je u njegovo ime primo sin Tomo.

Krivokapić je u Vili Gorica najveće državno priznanje uručio i istoričaru umjetnosti dr Aleksandru Čilikovu, reditelju Gojku Kastratoviću i istoričaru profesoru Niku Martinoviću.

Predśednik Skupštine je za ovogodišnje laureate, kazao da su besmrtnici crnogorskog postojanja i stvaranja, a prvi među njima je, Vojo Stanić. 

"Pitao sam ga basta li mu da danas dođe, kazao je nemoj pri kraju sam prvog vijeka svog života, pusti me da slikam“, kazao je predśednik Krivokapić.

Govoreći o djelu i radu istoričara Nika Martinoviću, predśednik Krivokapić je kazao da je on pisao o dijelu istorije koji smo bili učeni da zaboravimo. "Crna Gora je učena da ne zna svoju istoriju, da nema svoju istoriju, naučili smo da postoji skrivena strana crnogorske istorije", saopštio je Krivokapić.

"Mi postojimo od kad je za zaiskrila ljubav prema Crnoj Gori. I jedna je Crna Gora i ona traje bez prekida sa istom iskrom ljubavi trajanja posvećenosti i nepokolebljivosti. I to je 13. jul koji okuplja Crnu Goru kao što je okupio 13. jul 1941. godine", poručio je Krivokapić. "I jeste, Crnogorci su stvarali i branili Jugoslaviju koju je sanjao Njegoš. I naši laureati imaju danas takvu Jugoslaviju u svom rukopisu i djelu“, saopštio je predsjednik Skupštine.

Krivokapić je na kraju čestitao dobitnicima uz poruku: "Dok ima takvih biće vječna Crna Gora".

Zahvaljujući se u ime dobitnika, Kastratović je rekao da se u Crnoj Gori "teško živjelo, a lako umiralo".

"Ali, na drugoj strani ovdje je sloboda bila na većoj cijeni od života. Crna Gora nikada nije imala spomenik neznanom junaku. Svi su njeni junaci bili znani i glasoviti heroji i danas služe kao primjer svojim pokoljenjima. Evo zašto ova nagrada ima za nas toliki značaj i nosi toliku radost", kazao je Kastratović.

Predśednik žirija za dodjelu Trinaestojulske nagrade bio je Dragan K. Vukčević, a članovi Predrag Ivanović, Dragan Koprivica, Ilija Vujošević i Milenko Popović.

U ime žirija Koprivica je istakao da je to najveći crnogorski datum, simbol antifašizma i slobodarskih težnji našeg naroda.

"Žiri je tokom odlučivanja prepoznao i trajnu i istinsku privrženost tradicionalnim vrijednostima Crne Gore, kao aksiom pri nominovanju za ovako visoko priznanje", istakao je Koprivica.