Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 12. jul 2014. 18:40

Čestitka povodom 13. jula – Dana državnosti Crne Gore

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić uputio je čestitku građanima i građankama povodom 13. jula – Dana državnosti Crne Gore.

“Crnogorske građanke i građani, u domovini ili rasuti po svijetu,

13. jul je dan kada se priśetimo trenutka koji je uspio istorijski da spoji Crnu Goru u njenim ključnim dostignućima. U Berlinu 1878. smo dobili formalno međunarodno priznanje, države koja je već trajala, kojim je potvrđena naša ljubav prema Crnoj Gori. Mi postojimo od kada je zaiskrila ta ljubav prema našoj državi, od Duklje preko Zete do Crne Gore na evro-atlantskog putu. Crna Gora, mala brojem, vazda je morala da pravi veliku istoriju da bi opstala.

Slavimo dan koji okuplja Crnu Goru, kao što je okupio 1941. godine kada je najmanja država među južnoslovenskim imala hrabrosti da ustane. Tog dana crnogorski i drugi narodi u Crnoj Gori su pokazali, kako je rekao Žan Pol Sartr, porobljenoj Evropi kojim putem da krene.

Ovo je dan koji treba sve da opomene da institucije ne smiju pokleknuti, ali i da nema institucija bez kuraži pojedinaca. 1941. nam pokazuje kako se čuva ugled i dostojanstvo Crne Gore. Crnu Goru stvaraju svi oni koji časno rade, od ratara u polju do naučnika na univerzitetu.

Državotvorna i antifašistička vertikala koju simbolizuje 13. jul moraju biti osnove naših odluka i onoga što ćemo dati Crnoj Gori.

U ime Skupštine Crne Gore i u svoje ime, čestitam vam 13. jul – Dan državnosti Crne Gore.“

Ranko Krivokapić