Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 10. oktobar 2014. 17:18

Povodom 100. svečane śednice Venecijanske komisije Krivokapić se obratio počasnim gostima

Predśednik emeritus Parlamentarne skupštine OEBS-a i predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, među počasnim gostima, obratio se na otvaranju  100. svečane śednice Venecijanske komisije 

Tim povodom, predśednik Krivokapić je kazao: „Venecija je još od dvanaestog vijeka Republika sa prvim Ustavom i  više vjekova  je širila snagu vjere da niko nije vlasnik države i javnog posla nego samo slobodan čovjek.

Krila Venecijanskog lava podigle su Evropu do visina na kojima se nalazi sada. Srce lava i dalje kuca, izvan prolaznosti, u Venecijanskoj komisiji.”

Govoreći o demokratiji i pravu kao neodvojivim fenomenima koji su, kroz istoriju, neminovno bili predmet inspiracije mnogim filozofima, predśednik Krivokapić je kazao da se bez demokartije građanima ne može osigurati vladavina prava, pravda i ekonomski napredak. „Zakon ne može postojati bez demokratije“, kazao je Krivokapić, pozivajući se na riječi Abrahima Linkolna koji je objašnjavajući demokratiju kazao, „Vlada od ljudi, pored ljudi, za ljude.“

U konktekstu saradnje Parlamentarne skupštine OEBS-a sa Venecijanskom komisijom, predśednik Krivokapić je izrazio nadu da će u periodu koji predstoji, saradnja biti unaprijeđena, posebno u dijelu đe parlamentarci zajedno sa ekspertima Venecijanske komisije mogu zajedno raditi na poboljšanju zakonodavnih okvira u onim zemljama OEBS regiona kojima je pomoć potrebna. On je posebno apostrofirao situaciju u Ukrajini, ukazujući na neophodnost ali i konkretne oblike saradnje dvije institucije na terenu.

Svečanu, 100. śednicu Venecijanske komisije, karakterisale su i snažne poruke predśednika Venecijanske komisije Đanija Bukikija (Gianni Buquicchio), koji je istakao da postojanje zakona podrazumijeva postojanje demokratije, a damokratija postojanje pravosuđa koje je efikasno i efektivno.

Kada je riječ o Crnoj Gori, predśednik Venecijanske komsiije je kazao da Crna Gora radi na implementaciji započetih reformi u kojima je pomogla Venecijanska komisija, te u tom kontekstu zahvalio predśedniku Krivokapiću i predstavnicima drugih institucija na ukupnoj saradnji sa predstavnicima VK.

Na marginama 100. śednice Venecijske komisije, predśednik Krivokapić se sastao sa predśednikom Venecijanske komisije Đanijem Bukikijem, te Direktorom Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Majklom Linkom (Michael Link), sa kojim je razmjenio mišljenja o predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini i Ukrajini koji će Parlamentarna skupština pratiti zajedno sa ODIHR-om.