Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 16. oktobar 2014. 12:55

Predśednik Krivokapić otvorio Sastanak ministara odbrane država Jugoistočne Evrope SEDM:

“NATO treba Crnoj Gori zbog mira i stabilnosti”

“NATO je sačuvao mir u Evropi, a snagom svog mača odbranio je ideje na kojima je nastala Evropa poslije velikog svjetskog rata. Crnoj Gori NATO garantuje stabilnost i pouzdanost u vremenu. Izbrišite iz svojih śećanja 65 godina NATO-a, i zamislite kako bi izgledala Evropa”, poručio je otvarajući sastanak predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić. 

Sastanku ministara odbrane 14 država JIE je najviše pažnje posvećeno bezbjedonosnim izazovima koji su trenutno aktuelni u svijetu.

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić poručio je da se Evropa danas nalazi u vremenu nereda, kao i u vremenu traženja novih odgovora u bezbjedonosnom dijelu.

"Mislili smo da je na ovom prostoru završen posljednji evropski rat, neki ga zovu treći balkanski rat, i nadali smo se da je to posljednji balkanski rat u Evropi. Sada već vidimo da nije. To je ono što sve nas suočava sa činjenicom da se nalazimo u vremenu koje neki zovu vrijeme nereda, nedostatka reda, u bezbjedonosnom dijelu vrijeme traženja hitnih novih odgovora“, kazao je predśednik Krivokapić. On je naglasio značaj Crne Gore.

"Crna Gora je zemlja koja je prva imala svoju mirovnu misiju, na Kritu, 1878. godine, kada su velike sile uspjele da se dogovore da samo crnogorska vojska može biti dovoljno pouzdana da stvara mir između Grčke i Turske. Vremena se mijenjaju, ali ne previše. Mi u politici bismo voljeli da se vremena mijenjaju više, i to na dobar način“, rekao je predśednik Krivokapić.

Predśednik Skupštine Crne Gore je tom prilikom napomenuo da je NATO organizacija koja čuva mir.

“Istorija je puna koraka naprijed i koraka unazad. Kada su vremena takva, da nije sve u redu, onda pokušavamo da nađemo ono što garantuje stabilnost u vremenu i pouzdanost u vremenu. Za nas u Crnoj Gori je sada to NATO. Ova organizacija je bila odgovor na izazov gvozdene zavjese. Ali ne samo to, mislim da je NATO sačuvao viziju izazova za nova vremena. Treba se podśetiti, 65 godina je od postojanja NATO-a. Mi na Mediteranu sve to bolje vidimo kroz slike. Simbol NATO-a na Mediteranu je krilati venecijanski lav. Sačuvao je mir u Evropi. A snagom svog mača, odbranio je ideje na kojima je nastala Evropa poslije velikog svjetskog rata. Istorija najamanje vrednuje one koji su spriječili velike štete. Istorija nema dobru mjeru za ona nevidljiva grandiozna dostignuća. A to su upravo oni koji su sačuvali mir, pred svim prijetnjama rata. Izbrišite iz svojih śećanja 65 godina NATO-a, i zamislite kako bi izgledala Evropa“, poručio je predśednik Skupštine Crne Gore.