Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 22. novembar 2014. 08:01

Predśednik Skupštine Crne Gore sreo se sa predśednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija

Predśednik Krivokapić, predśednik Interparlamentarne unije i pomoćnik generalnog sekretara UN-a zatvorili  Godišnje saslušanje u Ujedinjenim nacijama

Predśednik Skupštine Crne Gore i predśednik emeritus PS OEBS-a Ranko Krivokapić sreo se juče sa predśednikom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Sam Kutesom u śedištu UN-a u Njujorku. Razgovarali su o planovima zemalja članica na ispunjavanju Milenijumskih ciljeva nakon 2015, kao i jačanju agende za održivi razvoj, naročito u uslovima jačanja političke i ekonomske nestabilnosti. Naglasili su da je jačanje saradnje međunarodnih organizacija od presudne važnosti, posebno u Ukrajni đe su i UN i OEBS stalno prisutne, kako bi zajednički pomogli građanima.

Predśednik Krivokapić, zajedno sa predśednikom Interparlamentarne unije Saber Chowdhury i pomoćnikom generalnog sekretara UN Thomas Gass-om, zatvorili su Godišnje saslušanje u UN, koje se održavalo u śedištu UN-a 19. i 20. novembra u Njujorku. Saslušanje je bilo posvećeno ciljevima Održivog razvoja nakon 2015. Učesnici su izrazili zadovoljstvo što će zaključci sa ove Konferencije biti uključeni u Razvojne ciljeve UN-a nakon 2015. godine.

Tokom izlaganja Predśednik Krivokapić je naglasio da parlamenti moraju imati jaču konsultativnu i nadzornu ulogu, naročito u novim demokratijama, jer postoji opasnost, naročito u uslovima još sveprisutne ekonomske krize, da države postanu kao ”korporacije”, i da politička elita brani interese finansijskog kapitala, kompanija, lobista više nego što predstavlja snažnog predstavnika svojih građana.

Predśednik Krivokapić je razgovarao i sa predśednikom Interparlamentarne unije Saber Chowdhury-jem o jačanju uloge parlamenata, ali i neophodnosti jačanja parlamentarnih dimenzija međunarodnih organizacija. Predśednik Chowdhury je izrazio veliko zadovoljstvo uspjehom Skupštine Crne Gore posljednjih godina, što je uspjela da se izbori za svoju jaču ulogu.

Tokom pośete Njujorku Predśednik Krivokapić se sreo i sa Jens Toyberg Frandzen-om, pomoćnikom Generalnog sekretara UN za politička pitanja, kao i sa Ivanom Šimunovićem, pomoćnikom za ljudska prava, sa kojima je razgovarao o radu Bečke grupe PS OEBS-a, kojom Predśednik Krivokapić predśedava i o zajedničkim aktivnostima UN i OEBS-a u narednom periodu.