Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 24. novembar 2014. 18:00

Plenarnom śednicom završeno 60. godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO u Hagu

Sastav stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri PS NATO činili su: Mevludin Nuhodžić, šef i članovi Borislav Banović i prof. dr Branko Radulović.

Tokom plenarne śednice 60. godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine NATO, učesnicima su se obratili predsjednik NATO Parlamentarne skupštine Hugh Bayley, kome se ovim zasijedanjem završio dvogodišnji mandat, kao i premijer Holandije Mark Rutte.

Učesnicima se prvi put obratio i novoimenovani generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, nakon čijeg uvodnog izlaganja su parlamentarci imali prilike da postavljaju pitanja i iznose komentare.

Ovom prilikom, šef delegacije Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj skupštini NATO Boris Blažeković, navodeći da je Crna Gora dostigla skoro sve standarde koji su neophodni za prijem u NATO, uputio je pitanje generalnom sekretaru o njegovim očekivanjima koja se tiču statusa članstva Crne Gore u ovom savezu.

Tim povodom, Jens Stoltenberg je istakao intenzivirane i fokusirane razgovore Crne Gore i Alijanse, naglašavajući da je još uvijek pod utiskom nedavnog veoma konstruktivnog susreta sa potpredsjednikom Vlade i ministrom pravde Duškom Markovićem održanim u sjedištu Sjevernoatlantske alijanse u Briselu. Veoma je važno što će se do kraja 2015. godine odlučiti o spremnosti Crne Gore da pristupi Alijansi, a ta odluka zavisi od razvoja i napretka koji Crna Gora čini u nastavku reformi u različitim oblastima, dodao je sekretar Stoltenberg, potvrđujući da NATO ostaje privržen politici otvorenih vrata za sve zemlje koje ispune neophodne kriterijume.

U nastavku rada plenarne śednice, za novog predśedavajućeg PS NATO izabran je Michael Turner, američki kongresmen.

Parlamentarna skupština NATO-a usvojila je Rezoluciju o podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, kao i Rezoluciju o implementaciji ciljeva postavljenih na samitu NATO-a u Velsu. Takođe, usvojene su i rezolucije o podršci Nacionalnim bezbjednosnim snagama Avganistana nakon 1. januara 2015, te o jačanju partnerstva unutar NATO-a.

60. redovnom godišnjem zasijedanju Parlamentarne skupštine NATO, održanom od 21. do 24. novembra 2014. godine u Hagu, Kraljevini Holandiji prisustvovalo je 360 parlamentaraca iz 28 zemalja, među kojima i predstavnici 23 zemlje koje imaju status pridruženih članica.