Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 03. decembar 2014. 15:38

Predśednik Skupštine Crne Gore u Briselu se sastao sa predśednicom Senata Kraljevine Belgije

Predśednik Skupštine Crne Gore i predśednik emeritus Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić danas se u Briselu susreo sa predśednicom Senata Kraljevine Belgije Kristin Defrenj.

Krivokapić i Defrenj zajednički su konstatovali da prijateljski odnosi između dvije države idu uzlaznom putanjom čemu doprinose frekventni sastanci parlamentaraca u raznim formatima.

Krivokapić je istakao da je važno da poslanici zemlje čiji glavni grad je i glavni grad Evropske unije i NATO-a budu blagovremeno informisani o napretku zemalja aspiranata za članstvo u obje organizacije. Predśednik Krivokapić je istakao da su sve države Zapadnog Balkana u proces pregovora ušle sa svjesnošću da njihovo buduće članstvo zavisi od uspjeha u ispunjavanju Briselskih obaveza. Krivokapić i Defrenj su konstatovali da su mjerljivi  rezultati iz poglavlja 23. i 24.  imperativ od koga zavisi poziv za punopravno članstvo u NATO-u i dalje otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU.

„Kad imate dugu državnost onda imate zrelost građana da je država iznad svega,  i sa takvom svješću se mogu brže graditi snažne institucije“ zaključio je predśednik Ranko Krivokapić.

Posebno je istaknuta važnost kontrolne uloge parlamenta za moderne demokratije i obaveza parlamentaraca da, koristeći mehanizme saslušanja, daju svoj doprinos u sprovođenju usvojene legislative. Krivokapić i Defrenj su zaključili da će Crna Gora imati prijatelja i saveznika u Belgiji ali i prijateljskog kritičara koji će voditi računa da Crna Gora ima neophodne smjernice za uspješan nastavak sprovođenja obaveza iz procesa pregovora.