Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 18. decembar 2014. 16:42

Beśeda predśednika Skupštine povodom svečanosti u organizaciji Alfa centra

Beśeda predśednika Ranka Krivokapića - Alfa centar - Nagrada „Siguran kompas“

Vaše ekselencije,

poštovani članovi Alfa centra,

Kreće sa alfom završava sa omegom. Nadamo se da će prvi dio ovoga puta kroz grčku istrajnost, pomalo i etiku, koju je Alfa centar pokrenuo dobiti i to posljednje slovo u 2015. godini. Naravno, posljednje slovo u ovom dijelu puta Crne Gore u NATO, putu punaprovnog članstva, a svakako ne kraj nego početak. Početak nove ere bezbjednosti, sigurnosti i pouzdanosti Crne Gore.

Neđe svi znamo da u svakoj velikoj ideji put je važniji od samog cilja. I to hodočašće u izgradnji društva trajnih vrijednosti, ta misija Alfa centra koji traje mora imati i svoj cilj koji će nadam se biti potpuno dostižan u 2015. godini.

Naravno oni koji pamte samo godinu, a takvih je već manje u Crnoj Gori od onih koji pamte više, śetiće se da sam tu želju imao i prošle godine. Ne želju, bio sam čak i uvjeren. Da ne bude da priznajem greške, jer mjenjaću političku kulturu Crne Gore. To je bilo u najboljoj vjeri da smo već tada bili dovoljno kapci da uđemo u NATO, ne kao potpuno spreman član, ali kao član koji bi tim ulaskom bio još bolji. Uvjeren sam da ovaj put smo na ispitu koji ne smijemo propustiti. Crna Gora mora dokazati da nova šansa, ispitna godina koju mora da prođe, nije godina koja nije stigla da bude dostojna.

Ciljevi i jesu teški i nijesu teški, ali što je najvažnije zavise od nas. Ne bi trebalo da postoje teški ciljevi za Crnu Goru u našim integracijama, posebno oni koji zavise od nas. Oni svi redom zavise samo od nas.

Hoćemo li imati vladavinu prava – zavisi od nas, hoćemo li imati sigurne i pouzdane bezbjednosne službe – mi zavisimo od toga a ne samo to od nas. Hoćemo li imati javnost koja to razumije – zavisi od nas. Crnogorska mudrost i trajanje su bili otvoreni prema svijetu, ako je i na današnji dan 1909. mogla francuska flota da uplovi u barsku luku - prva saveznička flota koja je uplovila, pod francuskom trobojkom, i da tada budemo dio sistema evropske bezbjednosti, mali ali ravnopravni, onda može i ova Crna Gora da uđe 2015. u NATO luku.

Taj vijek i nešto što je prošao, vijek je pun svega za Crnu Goru. I nestajanja i vaskrsavanja. Ali su problemi bili slični; nestajali smo kada smo mi bili loši, vaskrsavali smo kada smo mi bili dobri. Kolika god bila nepravda 1918. u Versaju mi nijesmo bili dovoljno dobro društvo. Nijesmo bili društvo koje je jačalo demokratiju poslije Ustava iz 1905, nijesmo bili društvo đe su jačale institucije – nego je jačala moć Kralja. Nijesmo bili društvo đe su sudovi bili pravični i glavari isti s' narodom, no smo bili društvo đe je došlo do jakog raslojavanja. I zato poraz u Versaju nije poraz na bojnom polju, to je bio poraz nesposobnosti društva da vrijednošću više dobije i sigurnost više.

Godina 2015. ima sličnih izazova – da se bavimo sa nama samima. To je poziv svima nama da je to pobjeda Crne Gore, NATO je samo oblik i forma nagrade za to dostignuće. Nagrada trajne sigurnosti, trajnog savezništva i za tako malu zemlju posebno važno u mnogočemu multiplikativan efekat na sve naše razvojne projekte. Još niko nije smislio razvoj bez sigurnosti i vladavine prava. Crna Gora mora znati da drugog puta nema. Što NATO traži od nas služi samo nama.

Siguran sam da će vrijednosti koje Alfa centar širi, put od alfe do omege biti završen 2015. godine. Da je do vas završilo bi se 2008. godine. Ono, što je do nas viđećete kako će biti. Ali svakako očekujem i vjerujem da ćemo zajedno pomoći Crnoj Gori i društvu – uspješnih, demokratskih i najrazvijenijih zemalja da bude mali ali pouzdan partner. To mi mora da budemo.

Uz želju da zajedno slavimo 2015. godinu kao pozvani član u NATO savez i u želji da Alfa centar i tada nastavi svoj rad, jer misija nikada nije završena, a vrijednosti nikada nijesu sigurne – uvijek su ugrožene i vazda ih treba braniti.

Čestitam vam praznike uz zahvalčnost još jednom neka 2015. bude pobjednička godina.

Hvala vam.

Ranko Krivokapić