Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 04. februar 2015. 22:47

Pośeta Sjedinjenim Američkim Državama

Predśednik Skupštine Crne Gore i predśednik emeritus Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić boravi u pośeti Sjedinjenim Američkim Državama, povodom održavanja Molitvenog doručka na kom će se obratiti Predśednik SAD Barak Obama, ali i dalje afirmacije evroatlantske integracije Crne Gore.

Predśednik Ranko Krivokapić je imao susrete sa specijalnom savjetnicom Predśednika Baraka Obame za Evroaziju i Rusiju Selest Valander (Celeste A. Wallander) u Nacionalnom Savjetu za bezbjednost Sjedinjenih Američkih Država.

Sagovornici su razmjenili ocjene u pogledu intenziviranog i fokusiranog dijaloga kojim Crna Gora ispunjava uslove za dobijanje poziva za punopravno članstvo u NATO do kraja 2015. godine. Zajednički je konstatovan napredak, ali i ukazano na polja na kojima je potrebno uložiti dodatan napor.

Krivokapić i Valander su podvukli da se oblast vladavine prava i javne podrške nalaze na vrhu liste prioriteta koji očekuju Crnu Goru.

U funkciji predśednika emeritusa PS OEBS-a Ranko Krivokapić i Selest Valander su razmotrili i pitanje ukrajinske krize, ali i aktivnosti koje Parlamentarna skupština OEBS-a sprovodi kroz Vienna proces u cilju deeskalacije krize.

Predśednik Krivokapić je razgovarao i sa domaćinom Molitvenog doručka senatorom Rodžerom Vikerom (Roger Wicker), koji je i predśednik prvog Komiteta u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a.

Senator Viker je iskazao namjeru da nastavi sa podrškom evroatlantskim aspiracijama Crne Gore smatrajući Crnu Goru važnim činiocem stabilizacije i saradnje u regionu Zapadnog Balkana. Sagovornici su kao članovi najužeg rukovodstva Parlamentarne skupštine OEBS-a razmotrili pitanja koja će biti predmet Zimskog zasijedanja PS OEBS-a polovinom mjeseca u Beču. Senator Viker je dao punu podršku naporima koje predśednik Krivokapić ulaže u okviru Vienna procesa, afirmišući parlamentarnu diplomatiju kao činioca u pronalaženju rješenja ukrajinske krize.

Predśednik Ranko Krivokapić se susreo i sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Aziju Brajanom Hojt Jiem (Brian Yee Hoyt).

Sagovornici su zajednički ocijenili da postoji napredak od posljednjeg NATO Samita u Velsu, ali da se posebno u oblasti vladavine prava moraju ostvariti dodatni mjerljivi i kontinuirani rezultati, sa naglaskom na konačnim presudama i pitanju borbe protiv korupcije na svim nivoima.

Očekuje se da građani Crne Gore dobiju potpunije i intenzivnije informacije o prednostima u bezbjednosnoj, ali i ekonomskoj sigurnosti koju će građani ośetiti članstvom u NATO Savezu. Poboljšanja u oblasti reforme bezbjednosnog sektora i Vojske Crne Gore moraju se održati uz nastavak napora koji će Crnu Goru učini trajno pouzdanim partnerom u NATO Alijansi.

Predśednik Krivokapić śutra će imati sastanak sa predśednikom Parlamentarne skupštine NATO-a kongresmenom Majklom Tarnerom (Michael Turner).   

Predśednik će okupiti i članove crnogorskog Kokusa koji čine 47 predstavnika Američkog Kongresa, a koji podržavaju Crnu Goru u ovom domu. Takođe, predśednik Krivokapić će imati i predavanje na prestižnom German Maršal Fondu koje će biti posvećeno transatlantskoj saradnji.