Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 05. februar 2015. 11:30

Predśednik Skupštine boravi u Sjedinjenim Američkim Državama

Predśednik Skupštine Crne Gore i predśednik emeritus Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić koji boravi u pośeti Sjedinjenim Američkim Državama susreo se danas sa kongresmenom Majklom Tarnerom (Michael Turner) ujedno i predśednikom Parlamentarne skupštine NATO te kongresmenom Dagom Lambornom (Doug Lamborn), kopredśedavajućim crnogorskim Kokusom.

Tokom sastanka sa kongresmenom Tarnerom, predśednik Krivokapić je zahvalio predśedniku Tarneru na izuzetnom i kontinuiranom naporu koji ulaže na afirmaciji evroatlantskog puta Crne Gore.

- Jednoglasno izglasavanje rezolucije u američkom Kongresu o Crnoj Gori i novi napori koje ulaže kao predśednik Parlamentarne skupštine NATO-a, jedinstven su primjer prijateljstva i podrške koji tako ugledni kongresmen pruža jednoj tako maloj zemlji, poručio je predśednik Ranko Krivkapić.

Predstavnici dvije parlamentarne skupštine saglasili su se o potrebi zajedničkih napora na afirmaciji vrijednosti mira i bezbjednosti koje obje skupštine i OEBS-a i NATO-a afirmišu na evropskom prostoru.

U sklopu toga, predśednik Tarner vidi i ulogu Crne Gore u regionu Zapadnog Balkana. Na sastanku je dogovoreno da i naredna Parlamentarna skupština NATO-a među svojim temama ima i pitanja proširenja vezana za Crnu Goru.

Predśednik Ranko Krivokapić se susreo i sa kongresmenom Dagom Lambornom, kopredśedavajućim crnogorskim Kokusom, koji okuplja 47 kongresmena koji podržavaju Crnu Goru.

Zajednički je konstatovano da je formiranje Kokusa prilikom pośete Krivokapića u novembru 2013. godine bio značajan poduhvat koji je omogućio jednoglasnu rezoluciju o crnogorskom pozivu za NATO. Dogovoreno je da se u narednom periodu nastave koordinirane aktivnosti koje će afirmisati dostignuća Crne Gore u ključnoj godini za priključenje naše zemlje u NATO, sa zajedničkom željom da u decembru taj poziv za punopravno članstvo bude i upućen Crnoj Gori.

Povodom pośete predśednika Krivokapića Vašingtonu, prestižni German Marshal Fond organizovao je predavanje za zvaničnike iz američke administracije i diplomatskog kora, na temu “Euro-atlanske ambicije Crne Gore – iskorak naprijed”.

Tim povodom Krivokapić je istakao istorijsku vertikalu Crne Gore u izgradnji multietničkog društva i svrstavanja u svim velikim sukobima na pravoj strani istorije.

- Na toj tradiciji oplemenjenoj putem evroatlantskih integracija, Crna Gora donosi u NATO vrijednosti koje se ne mjere snagom oružja ili brojevima vojnika, nego pouzdanošću i istrajnošu u borbi za slobodu i pravdu. Crna Gora je i sada dio zajedničkih evroatlantskih napora za vraćanje mira od Avganistana do Ukrajine. Ulaskom u NATO, stvoriće se i neophodan preduslov, kao i u svim istočno-evropskim zemljama do sada, za ubrzane evropske integracije jer su ta dva puta nerzadvojna, zaključio je predśednik Ranko Krivokapić.

Predśednik Krivokapić prisustvovaće śutrašnjem Molitvenom doručku i sastati sa predśednikom Freedom House-a.