Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 20. februar 2015. 15:33

Beč: Susret Krivokapić - Fišer

Predśednik emeritus Parlamentarne skupštine OEBS-a i predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić sastao se u Beču sa predśednikom Republike Austrije Haincom Fišerom i sa svojom austrijskom koleginicom predśednicom Doris Bures.

Predśednik Ranko Krivokapić se u Beču, đe se održava 14 zimsko zasijedanje PS OEBS-a, sastao sa predśednikom Republike Austrije Haincom Fišerom. U razgovoru sa austrijskim predśednikom Fišerom predśednik Krivokapić je istakao tradicionalno dobre odnose Crne Gore i Republike Austrije. Tokom razgovora sagovornici su apostrofirali važnost evropske budućnosti naše države kao i država regiona Zapadnog Balkana.

“Crna Gora ima dugo državno trajanje i tradiciju, ali je mlada demokratija. Austrija, koja dobro razumije i poznaje prilike u našem regionu, svojom podrškom može dati važan doprinos u izgradnji demokratije i sazrijevanju društva, kako bismo zajedno stvarali novi Balkan, čija je sigurna budućnost u Evropskoj uniji”, poručio je tokom sastanka predśednik Ranko Krivokapić.

Na susretu predśednika Krivokapića i predśednika Fišer bilo je riječi i o važnim infrastrukturnim projektima koji trebaju dati snažan podsticaj razvoju i rastu ekonomije. Posebno su izdvojeni projekti Jadransko-jonskog autputa kao i Trans-atlantskog gasovoda (TAP), važni kako za saobraćajnu povezanost sa Evropom tako i za razvoj energetskog potencijala kao preduslova za dalji razvoj privrede.

Sagovornici su se saglasili da su vladavina prava, snaženje institucija i održiva ekonomija prioriteti čije ispunjavanje predstavlja sigurne korake ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.           

Predśednik Skupštine Crne Gore i predśednik emeritus PS OEBS-a se u Beču sastao sa predśednicom Parlamenta Austrije Doris Bures te tom prilikom naglasio dobru saradnju dva parlamenta kroz konkretne projekte.

Predśednici dva parlametna Ranko Krivokapić i Doris Bures su istakli važnost parlamenata u izgradnji demokratskih kapaciteta, posebno sa stanovišta kontrolne i nadzorne uloge.

“Vlada je bolja ukoliko je Parlament snažan u svojoj osnovnoj ulozi da kreira dobar pravni sistem i da vrši svoju kontrolnu ulogu nad izvršnom vlasti. Parlamenti su izvor demokratije, te je naša uloga posebno važna kako u integracionom procesu ka EU tako i za sveukupno društveno sazrijevanje”, poručio je predśednik Krivokapić.

Sagovornici su tokom susreta ocijenili da je projekat “Demokratske radionice – Barbara Pramer” (koji je dosada prošlo više od 11.000 crnogorske đece) primjer uspješne saradnja parlamenata dvije države, koji je crnogorska skupština preuzela od austijske i sada samostalno finansira i realizuje. Poruka sastanka je da u narednom periodu treba raditi na daljem razvoju i intenziviranju saradnje dva zakonodavna doma.

Danas su u Beču održane śednice Stalnog odbora PS OEBS kao i zajednička śednica tri odbora PS. Śednicama je prisustvovao predśednik emeritus PS Ranko Krivokapić. Ova tijela su svoj rad posvetila razmatranju stanja u oblastima politika OEBS-a, ostvarenja ciljeva slobode, sigurnosti, demokratije i slobodnih i pravičnih izbornih procesa u OEBS regiji.

Takođe, na zajedničkom sastanku tri odbora posebno je bilo riječi o ukrajinskoj krizi i iznalaženju rješenja i smirivanju tenzija. “Viena proces” čiji je cilj deeskalacija sukoba u Ukrajini kroz parlamentarni dijalog, će intenzivirati svoj rad u susret proljećnjem sastanku.

Zimsko zasijedanje najveće parlamentarne skupštine na svijetu, koja okuplja delegacije 57 država članica, je bila dobra prilika za promociju crnogorskih vanjsko-političkih prioriteta i interesa.

Crnogorsku delegaciju pri Parlamentarnoj skupštini OEBS-a čine predśednik Ranko Krivokapić, potpredśednik Milutin Simović i poslanik Goran Danilović.