Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 28. april 2015. 14:10

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić otvorio XVII Cetinjski parlamentarni forum

Sedamnaesti sastanak Cetinjskog parlamentarnog foruma posvećen je temi ‘’Ljudska prava i rodna ravnopravnost u sektoru bezbjednosti i odbrane’’

Skupština Crne Gore u saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori oranizovala je sedamnaesti Cetinjski parlamentarni forum na temu‘’Ljudska prava i rodna ravnopravnost u sektoru bezbjednosti i odbrane’’.

Forum su otvorili predśednik Skupštine Crne Gore i počasni predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić, predśednik Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Margaret Uyehara i direktor Kancelarije generalnog sekretara OEBS-a, ambasador Marcel Pesko.       

U uvodnom obraćanju predśednik Krivokapić istakao je da Cetinjski parlamentarni forum, okupljajući već deset godina predstavnike ovog regiona, predstavlja mjesto za uspješnu razmjenu iskustava koja doprinose razvoju demokratskih institucija, kao i reformskim procesima država u regionu. Istakao je da deklaracije o ljudskim pravima i rodnoj ravnopravnosti koje su naše zemlje zajednički usvajale omogućavaju normativnu pretpostavku za unaprjeđenje sistema bezbjednosti. 

Takođe, izrazio je posebnu zahvalnost Misiji OEBS-a na dugogodišnjoj pažnji i podršci pruženoj Crnoj Gori, uz DCAF, UN i ostale međunarodne organizacije, cijeneći da tu pažnju Crna Gora treba na pravi način opravdati.

Predśednik Odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić je istakao da su ljudska prava i rodna ravnopravnost u sektoru bezbjednosti i odbrane visoko na ljestvici naših prioriteta na evropskom i evroatlantskom putu, koji nas dodatno obavezuju da uložimo maksimalne napore na postizanju većih rezultata u ovoj oblasti i uspostavljanju standarda modernih i razvijenih država kojima želimo da se pridružimo i dijelimo zajedničke vrijednosti.

U pozdravnoj riječi direktor Kancelarije generalnog sekretara OEBS-a, ambasador Marcel Pesko istakao je značaj Cetinjskog parlamentarnog foruma kao jedinstvene inicijative za osnaživanje regionalne saradnje, izražavajući zadovoljstvo što je OEBS jedan od organizatora ovog skupa. Ljudska prava i rodna ravnopravnost su ključni aspekti na normativnom i operativnom nivou u reformskim procesima u svim dijelovima sektora bezbjednosti i odbrane, zaključio je Pesko.

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Margaret Uyehara je u svom obraćanju naglasila da je podrška ženskim pravima od suštinskog značaja za izgradnju demokratskog društva. Ukazala je da su SAD veoma posvećene saradnji sa Crnom Gorom po pitanju rodne ravnopravnosti, navodeći da procenat žena u Vojsci Crne Gore iznosi oko 8% i da čak i visoko razvijene države imaju niži procenat, upoređujući ga sa SAD gdje on iznosi oko 15 posto.