Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 06. jul 2015. 14:47

Predśednik Skupštine Crne Gore učestvuje na Godišnjem zasijedanju PS OEBS-a u Helsinkiju

Počasni Predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić učestvuje na 24. Godišnjem zasijedanju PS OEBS-a, koje se održava u Helsinkiju.

24. Godišnje zasijedanje Parlamentarne skupštine OEBS–a počelo jeodržavanjem śednice Stalnog odbora na kojoj je izabran novi Generalni sekretar Parlamentarne skupštine, te utvrđen budžet za 2015/2016. godinu.

Na śednici Stalnog odbora vođena je rasprava o izostanku učešća ruske delegacije, baziranoj na prijedlogu država članica EU za koju je ocijenjeno da nije u duhu parlamentarnog dijaloga, te da je za razmatranje gorućih bezbjednosnih pitanja prisustvo ruske delegacije neophodno.

Dvotrećinskom većinom glasova, za novog Generalnog sekretara PS OEBS–a izabran je Roberto Montela (Roberto Montella) koji se zahvalio na podršci i istakao da je svjestan koliko je pozicija Generalnog sekretara zahtjevna, ali i izrazio spremnost da nastavi sa aktivnostima usmjerenim na pronalaženju odgovora na izazove koji stoje pred OEBS regijom. Montela je istakao zahvalnost počasnom Predśedniku PS OEBS–a i predśedniku Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću za doprinos i pomoć u sprovođenju aktivnostii jačanju PS OEBS. Dosadašnji generalni sekretar Spenser Oliver je takodje u svom govoru istakao da je predśednik Krivokapić postavio temelje i pokrenuo i dao novu snagu Helsinki +40 procesu, na čemu mu je posebno zahvalan.

Fokus danas održane plenarne śednice upravo je bio Helsinki +40 proces, odnosno značaj godišnjice potpisivanja Završnog Helsinškog akta koji predstavlja artikulaciju inovativnog i sveobuhvatnog koncepta bezbjednosti. Na skupu, koji okuplja više od 300 parlamentaraca iz OEBS regije, istaknuto je da budućnost OEBS–a zavisi od očuvanja helsinških prinicipa koji odražavaju postojanje političke volje, posvećnost dijalogu i kompromisu, te izgradnju povjerenja i zajedničko djelovanje u pravcu rješavanja izazova u oblasti koju pokriva OEBS.

Na śednicama odbora razmatrane su rezolucije koje će kroz Zajedničku deklaraciju biti predmet glasanja posljednjeg dana zasijedanja, a tiču se bezbjednosti, demokratije i ljudskih prava, kao i ekonomije i zaštite životne sredine.

Na Zasijedanju učestvuju potpredśednik Skupštine Milutin Simović i poslanik Goran Danilović.