Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 12. jul 2015. 20:04

Predśednik Skupštine primio pomoćnicu američkog državnog sekretara

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić primio je danas Viktoriju Nuland, pomoćnicu američkog državnog sekretara.

Predśednik Skupštine Ranko Krivokapić i pomoćnica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland su istakli dobre i intenzivne bilateralne odnose Crne Gore i Sjedinjenih Američkih Država, na svim poljima posebno u evro-atlantskim integracijama.

Sagovornici su istakli da za dalje jačanje demokratskih procesa u Crnoj Gori je neizbježan parlamentarni dijalog o NATO-u i ostalim ključnim temama u integracionim i razvojnim izazovima. Fokus razgovora su bile evro-atlantske integracije naše države i iščekivanje poziva za članstvo Crne Gore u NATO u decembru ove godine na Ministarskom sastanku. Predśednik Krivokapić je naglasio da Crna Gora posvećeno ispunjava agendu obaveza na evro-atlantskom putu, posebno ističući aktivnosti na jačanju vladavine prava. “Crna Gora želi da bude dio sistema kolektivne bezbjednosti i to je naš vanjskopolitički prioritet. NATO Crnu Goru ne ujedinjuje samo u zajednicu sigurnih država, već u sistem vrijednosti zasnovanih na punoj demokratiji, vladavini prava i multietničkoj harmoniji” poručio je Krivokapić.

Sagovornici su ocijenili da Crna Gora ostvaruje vidljive rezultate na reformskom putu, te da treba nastaviti sa intenziviranjem tih aktivnosti u susret Ministarskom sastanku u decembru. Put integracija Crne Gore je važan za stabilnost regiona Zapadnog Balkana i zaokruživanje NATO linije na Mediteranu.

Na sastanku je poslata poruka da Crna Gora može računati na prijateljsku i partnersku podršku SAD u integracionim procesima.