Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 01. septembar 2015. 08:50

Predśednik Krivokapić učestvuje u UN na Konferenciji predśednika parlamenata

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić učestvuje na IV svjetskoj konferenciji predśednika parlamenata, koja se održava u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Četvrta svjetska konferencija predśednika parlamenata koja je posvećena temi “Parlamentarni nadzor: izazovi i šanse” okupila je više od 120 predśednika parlamenta iz cijelog svijeta.

Ovom prilikom Crna Gora je bila posebno počastvovana, pa je među deset, od više od 120 predśednika nacionalnih parlamenata, predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić imao bilateralni susret i radni ručak sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Ban Ki-Munom. Tokom ovog susreta sagovornici su razgovarali o važnosti jačanja parlamentarnih mehanizama, ulozi parlamenta kao stuba demokratije i potrebi da bude sve jači nosilac političkih procesa koji znače jačanje institucija, očuvanje mira i opšti društveni napredak.

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić se obratio učesnicima IV svjetske konferencije u plenarnoj sali GS UN-a i tom prilikom poručio: “Mi parlamentarci moramo vidjeti šumu – cjelovitost, a ne izgubiti se među drvećem - pojedinačnošću. Parlamenti su upravo mjesto koje mora otvoriti prostore neprijatnih istina i uzeti odgovornost bolnih promjena. Birani smo prvenstveno da gradimo puteve sigurne budućnosti, a ne trenutne voljenosti.“

“Ne smijemo nikad da gubimo svijest da je parlament demokratsko izvorište svih drugih vlasti i moći. Bez moći parlamenta građani nijesu predstavljeni. Nadzorna uloga se sve više izjednačava sa zakonodavnom ulogom parlamenata. Kriza je otvorila nove spoznaje o potrebi da standardizujemo instrumente saslušanja, istrage i nadzora“, istakao je Krivokapić u obraćanju učesnicima Konferencije.

Predśednik crnogorskog Parlamenta Ranko Krivokapić, na marginama Konferencije, je imao susret sa svojim njemačkim kolegom, predśednikom Bundestaga Norbertom Lamertom. Sagovornici su razgovarali o evro-atlantskim integracijama naše države sa posebnim fokusom na obaveze Crne Gore iz NATO agende pred decembarski Ministarski sastanak. U razgovoru je ocijenjeno da ključna obaveza ostaje vladavina prava, te da će svaki dalji napredak u tom kontekstu biti cijenjen.

Predśednik Krivokapić je imao bilateralni susret sa predśednikom Parlamenta Kraljevine Belgije (Donji dom) Sigfridom Brakom. “Belgija kao jedna od država osnivača NATO-a i Evropske unije je veoma važna na našem evro-atlantskom putu. Sa punom posvećenošću radimo na izgradnji društva zasnovanog na vladavini prava i jakim institucijama. Posebno cijenimo partnerski odnos i razumijevanje koje u tom procesu imamo od Belgije”, poručio je Krivokapić.

Sagovornici su zaključili da je evro-atlantski kolosjek put u trajni mir i stabilnost država Zapadnog Balkana i trasa koja vodi u demokratizaciju društva, stvarajući prosperitetniji ambijent zasnovan na zakonu i pravdi, te u krajnjem boljem i kvalitetnijem životnom standardu građana.

Predśednik Ranko Krivokapić se u Njujorku susreo i sa predstavnikom organizacije “Euro Gusinje” Ruždijom Jarovićem, udruženja koje okuplja naše iseljenike u SAD-u sa ciljem pružanja podrške i pomoći građanima Gusinja i Crne Gore.

Śutra se u Njujorku nastavlja Konferencija predsjednika parlamentata tokom koje će predśednik Ranko Krivokapić imati niz bilateralnih susreta.