Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 05. septembar 2015. 23:55

Predśednik Skupštine sa zvaničnicima Nacionalnog savjeta za bezbjednost, Stejt dipartmenta i Freedom House-a

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je tokom pośete Sjedinjenim Američkim Državama imao susrete sa zvaničnicima Nacionalnog savjeta za bezbjednost (Bijela kuća), Stejt dipartmenta i Freedom House-a.

Predśednik Krivokapić se u Bijeloj kući sastao sa Čarlsom Kapčanom – savjetnikom američkog Predśednika i višim direktorom za Evropu u Nacionalnom savjetu za bezbjednost (savjetodavnom tijelu Bijele kuće).

Sagovornici su fokus razgovora stavili na pitanje crnogorskog članstva u Sjeveno-atlantsku alijansu. Tokom razgovora je pozdravljena participacija naše države u mirovnim misijama, te je Crna Gora ocijenjena kao pouzdan partner u zalaganju za mir.

Predśednik Krivokapić je u razgovoru sa Kapčanom istakao da crnogorski Parlament, kao najtransparentija institucija u regionu, dijalogom otvara važna pitanja za naše društvo i kontinuirano izgrađuje svoje kapacitete u službi jačanja ustavnih nadležnosti. “Tokom ove godine Skupština Crne Gore je od ukupno donešenih zakona 40% usvojila zakonskih tekstova koji se odnose na vladavinu prava, borbu protiv korupcije i snaženje nezavisnosti ključnih institucija”, istakao je Krivokapić.

Na sastanku su pozdravljane ustavne izmjene u dijelu tužilačke organizacije, kao i izbor specijalnog državnog tužioca. Ocijenjeno je da je rad ovih organa izrazito važan u kreiranju opšte slike o napretku naše države u dijelu implementacije usvojenih zakona i njihove vladavine.

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić se u Vašingtonu sreo sa Džonom Heferenom - zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Viktorije Nuland zaduženog za Evropu i Evroaziju. Tokom susreta u Stej dipartmentu Krivokapića i Heferena poručeno je da SAD cijene napore i korake koje naša država ostvaruje na putu ka članstvu u NATO. Na sastanku je rečeno da će Crna Gora imati snažnu podršku za procese koji doprinose sigurnosti i stabilnosti regiona, zalaganju za mir, kao i za jačanje demokratije kroz snažniju vladavinu prava.

“Vladavina prava je iskaz zrelosti države i njenog društva. Mi imamo dugu tradiciju državnosti, a sada je pred nama zadatak da svoj dom učinimo vrijednosno utemeljenim na principima vladavine prava, demokratije, nezavisnih i jakih institucija. Naš vanjsko-politički prioritet je članstvo u NATO i doprinos kolektivnoj sigurnosti i miru, na tom polju smo veoma posvećeni da odgovorimo na zahtijeve iz naše evro-atlantske agende. Veoma smo zahvalni SAD-u na podršci i razumijevanju koje daju na dostizanju našeg državnog cilja – stavljanju pečata na nezavisnost”, poručio je Krivokapić.

Sagovornici su ocijenili da je trend kretanja Crne Gore na evro-atlanskom koridoru pozitivan te da je potrebno aktivnosti u tom duhu intenzivirati u važnim mjesecima koji su pred nama.

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je u Vašingtonu imao susret i sa Markom Lagonom – predśednikom Fridom hausa. Sastanak je bio iskorišćen za razgovor o temama medijskih sloboda i poštovanja ljudskih prava.

Sagovornici su zaključili da regulatorna profesionalna udruženja moraju zaštiti struku i profesiju novinara od onih koji zagađuju javnu scenu.

“Sloboda govora je elementarno ljudsko pravo koje dodatno štiti Ustav, ali i sastavni dio bića civilizovanih društava. Danas smo pred novim izazovima kako da slobodu govora prati i odgovornost – profesionalna i lična. To su novi izazovi na koje treba naći institucionalni i opšte društveni odgovor, kako bismo zaštitili slobodno, istraživačko, profesionalno i objektivno novinarstvo”, poručio je na sastanku predśednik Krivokapić.

Tokom susreta je poručeno da Fridom haus intenzivno prati stanje u medijima i poštovanju ljudskih prava, te da samo zajedničkim naporima se može doći do sistemskih rješenja koja će biti garant i zaštita profesije i dostojanstva ličnosti.