Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 06. oktobar 2015. 13:21

Čestitka povodom Dana Vojske Crne Gore

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić uputio je čestitku, povodom 7. oktobra – Dana Vojske Crne Gore, ministarki odbrane Milici Pejanović-Đurišić, načelniku Generalštaba VCG admiralu Draganu Samardžiću i svim pripadnicama i pripadnicima Vojske.

“Poštovani pripadnici i pripadnice Vojske,

Svakog 7. oktobra se śetimo 1042.  kada je tada mala dukljanska vojska porazila nemjerljivo jaču - vizantijsku. Slaviti ovaj datum kao simbol velike istorijske pobjede i hrabrosti jeste snažna obaveza.

Crna Gora je oduvijek na mjestu đe se susrijeću različitosti. To je za malu zemlju vazda bio izazov, nekad privilegija, a nekad sudbinska prijetnja. Duboko vjerujem da se nikada na ovim prostorima više neće sukobiti puške i da ćete vi kao naši branioci stvarati mir i stabilnost.

Pred vama je i velika društvena obaveza jer ste simbol patriotizma – spremni u svakom trenutku svojim životom biti na braniku domovine. Za vašu životnu misiju zaslužujete najveće poštovanje i zahvalnost građana i države čiji ustavni poredak i teritorijalni integritet budno čuvate. 

Vi ste naśljednici vojske koja je prva imala svoju mirovnu misiju van domovine - na Kritu 1897. godine, kada su tada velike sile uspjele da se dogovore da samo crnogorska vojska može biti dovoljno pouzdana da stvara mir. Danas ste na korak do sticanja punopravnog članstva u najveći sigurnosno-bezbjednosni sistem – NATO – đe ćete sa najrazvijenijima zajedno braniti demokratiju i promovisati vrijednosti vladavine prava i sigurnosti.

Država mora brinuti o vama, jer ste njeni čuvari i za to ćete uvijek u Skupštini Crne Gore i Savjetu za odbranu i bezbjednost imati podršku.

U ime Skupštine Crne Gore i svoje ime, čestitam vam na svim uspješnim misijama, zadacima i reformi. Uz čestitku za Dan Vojske Crne Gore svim našim kćerima i sinovima van domovine želim uspješnu i prije svega bezbjednu misiju.”

Ranko Krivokapić