Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 15. oktobar 2015. 14:51

Predśednik Skupštine učestvovao na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta kojim je predśedavao generalni sekretar NATO

Predśednik Krivokapić prije sastanka imao susret sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić danas je na Cetinju učestvovao na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta (NAC) kojim je predśedavao generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg. Sastanku su prisustvovali i predstavnici poslaničkih klubova Skupštine Crne Gore.

Predśednik Ranko Krivokapić je prije sastanka NAC-a imao tete-a-tete susret sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom. Susret je iskorišćen za razgovor na temama ispunjavanja uslova za članstvo Crne Gore u NATO savez, reformskim procesima na tom putu, te jačanju vladavine prava i demokratije. Sagovornici su se osvrnuli i na političku situaciju u Crnoj Gori.

Na sastanku Sjevernoatlantskog savjeta, kojim predśedava Generalni sekretar Jens Stoltenberg, a kojeg čini 28 ambasadora država članica NATO saveza, pored predśednika Skupštine Crne Gore prisustvovali su i predstavnici poslaničkih klubova crnogorskog Parlamenta i to: Milutin Simović, Draginja Vuksanović, Goran Tuponja, Danko Šarančić, Mladen Bojanić, Nik Đeljošaj i Almer Kalač.

Predśednik Ranko Krivokapić je ovom prilikom poručio da je posebna simbolika što se NAC sastaje sa parlamentarcima na Cetinju, mjestu đe su se i tokom 90-ih slale poruke mira domaćoj i međunarodnoj zajednici. “Sa Cetinja su u tim godinama slati pozivi razuma i pružan je otpor nedemokratskim i rušilačkim strukturama. Važno je podśetiti se, da je upravo NATO donio mir na prostoru Balkana. NATO je ne samo savez država, već zajednica sistema vrijednosti demokratije, vladavine prava, stabilnosti i sigurnosti. Crnoj Gori prirodno pripada da bude dio tog sistema i na taj način sigurnosno zaokruži bezbjednosno pitanje obale Mediterana od Portugala do Turske.
- Pozivnica koju očekujemo u decembru će biti pečat na naš 21. maj – na nezavisnost. Pozivnica za članstvo u NATO je pobjeda stabilnosti i progresivnih politika Crne Gore, istakao je Krivokapić.

Sastanak NAC je bio prilika da parlamentarci prodiskutuju sa ovim tijelom o pitanjima vezanim za učlanjenje naše države u Alijansu. Generalni sekretar i ambasadori država članica NATO su odgovarali i diskutovali na pitanja poslanika.