Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 14. decembar 2015. 17:47

Pismo predśednika Parlamentarne skupštine NATO predśedniku Skupštine Crne Gore

Predśednik Parlamentarne skupštine NATO saveza Majkl R. Tarner uputio je pismo predśedniku Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću. Pismo u nastavku dostavljamo integralno.                    

Poštovani predśedniče Skupštine Crne Gore,

Dozvolite da u svoje ime i u ime Parlamentarne skupštine NATO-a (NATO PA) najiskrenije čestitam Vama i građanima Crne Gore poziv za početak pregovora o pristupanju NATO-u.

Odluka Saveza je priznanje za dugogodišnju posvećenost Crne Gore za ulazak u NATO. Članstvo Vaše zemlje učiniće da se stanovništvo Crne Gore ośeća sigurnije tokom jačanja bezbjednosti i prosperiteta Zapadnog Balkana. A što je još bitnije, ova odluka će učiniti Alijansu jačom.

Kao što znate Parlamentarna skupština NATO saveza konstantno podržava Crnu Goru na putu za članstvo u NATO i radila je na jačanju podrške za pristupanje Crne Gore u našim nacionalnim parlamentima. U usvojenoj Rezoluciji na godišnjem zaśedanju u oktobru, u Stavangeru, u Norveškoj, NATO Parlamentarna skupština je već pozvala ministre vanjskih poslova država članica NATO-a da upute poziv Crnoj Gori da pristupi Savezu.

Oduševljen sam što je naša Vlada imala viziju i liderstvo da prati obećanje otvorenih vrata NATO-a. Takođe bih želio da pozdravim vrijedan rad crnogorskih vlasti u pripremi Vaše države za ovu istorijsku prekretnicu. Ja odlično znam koliko ste Vi lično bili posvećeni i angažovani u ovim naporima, a uručena pozivnica da se obratite Parlamentarnoj skupštini NATO-a, u Budumpešti, u maju predstavlja naš način da odamo javno priznanje Vašem liderstvu.

Sada očekujem da će Crna Gora brzo završiti finalne pripreme za pristupanje. Siguran sam da će naši parlamenti nastaviti sa pružanjem podrške procesu pristupanja i ratifikaciji, tako da vrlo uskoro možemo poželjeti dobrodošlicu Parlamentu Crne Gore kao punopravnom članu Parlamentarne skupštine NATO-a.

Još jednom, čestitam i želim sve najbolje,

Majkl R. Tarner