Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 26. februar 2016. 15:05

Predśednik Skupštine Crne Gore boravio u Beču

Počasni predśednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić boravio je u Beču đe se održavalo Petnaesto zimsko zasijedanje Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Ovogodišnje zasijedanje, koje okuplja parlamentarce iz 57 država članica, počelo je održavanjem sjednice Stalnog odbora Parlamentarne skupštine OEBS-a na kojoj je pozdravljena mogućnost formiranja privremenog odbora koji će se baviti pitanjima migracione krize, kao trenutno jednim od najvećih izazova.

Ključno obraćanje na Zimskom zasijedanju PS OEBS-a specijalnog izaslanika Vlade Njemačke, koja predśedava OEBS-om, Gernota Erlera odnosilo se na prioriotete predśedavanja i tom prilikom Erler je ukazao na najvažnije teme kojima će se Njemačka baviti u naredom periodu. S tim u vezi, Erler je istakao da prioriteti njemačkog predśedavanja počivaju na obnovi dijaloga, ponovnoj izgradnji povjerenja i osiguravanju bezbjednosti u oblasti koju pokriva OEBS. On je podsjetio na potrebu za preuzimanjem konkretnih koraka u rješavanju zamrznutih konflikata i opasne krize u Ukrajini.  Ukazujući na značaj procesa stalnog bavljenja krizom u Ukrajini, Erler je istakao spremnost Njemačke za nastavkom organizovanja susreta sukobljenih strana u okviru Vienna procesa, čiji je inicijator predsjednik emeritus PS OEBS-a i predśednik Skupštine Ranko Krivokapić. Pored toga, naglašena je potreba za većim angažovanjem država članica u oblasti ljudskih prava, te pozdravljena saradnja sa nezavisnim instutucijama OEBS –a koje se bave tim pitanjem.

Predśednik Skupštine Ranko Krivokapić imao je susret sa generalnim sekretarom OEBS-a Lambertom Zanijerijem, sa kojim je razgovarao o trenutnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori i regionu. Predśednik ga je informisao o jesenjim protestima i uspostavljanju parlamentarnog dijaloga uz podršku Evropske unije. Činjenici da su se okupili predsjednici partija za jednim stolom i zaustavljanju parlamentarnog dijaloga. Obostrano je konstatovano da su slobodni i pošteni izbori temeljna vrijednost koju OEBS štiti, čime su posvećene i mnoge posebne institucije u okviru OEBS-a: Parlamentarna skupština OEBS-a, ODIHR, Predstavnik za slobodne medije i ostale. Konstatovano je da se Crna Gora nalazi pred velikim izazovom da obezbijedi svojim građanima osnovno demokratsko pravo da slobodno izraze volju i dobiju vlast koja je nesporni iskaz njihovih glasova. Bez toga nema ni elementarnih uslova za demokratiju, ni trajne stabilnosti i prosperiteta za državu. Generalni sekretar Zannier obećao je podršku OEBS-a Crnoj Gori kako bi došla do slobodnih i poštenih izbora. Iskazao je zahvalnost počasnom predsjedniku PS OEBS-a na svemu što je do sada radio u OEBS-u i pokretanju i vođenju parlamentarnog dijaloga u Crnoj Gori.

Saglasili su se da u narednom periodu treba dosta uraditi u oblasti vladavine prava, kao i u obezbjeđivanju slobode medija i izražavanja, jer pored toga što su to ključni principi u procesu proširenja, sloboda medija je odraz demokratije u jednoj zemlji. Takođe, sagovornici su istakli značaj pune primjene izbornog zakonodavstva u cilju sprovođenja fer i slobodnih izbora koje će priznati svi učesnici izbornog procesa, kao i potrebu vraćanja povjerenja u izborni proces. 

Sjutra se očekuje nastavak zajedničkog zasijedanja i posebna debata na temu migracija.

Na Petnaestom zimskom zasijedanju, pored predsjednika Krivokapića, učestvuje i poslanik Branko Čavor, u svojstvu zamjene stalnom članu u delegaciji.