Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 17. mart 2016. 15:05

Predśednik Skupštine boravio u pośeti Sjedinjenim Američkim Državama

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je tokom radne pośete SAD imao susrete u Stejt dipartmentu, Kongresu, Atlantskom savjetu kao i nezvanične susrete sa predstavnicima establišmenta u Vašingtonu.

Pośeta SAD-u je realizovana u cilju informisanja partnera o toku i ishodu parlamentarnog dijaloga koji je predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić  pokrenuo po povratku iz pośete Sjedinjenim Američkim Državama u oktobru mjesecu, nakon protesta dijela opozicije.

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je tokom susreta sa Hojt Brajanom Jiom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara u Stejt dipartmentu, informisao sagovornika o političkoj situaciji u zemlji u svijetlu najnovijih dešavanja vezano za proces uspostavljanja uslova za fer i slobodne izbore.

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je naglasio da je organizacija nespornih izbora prioritet za Crnu Goru u ovom trenutku. Slobodni izbori su osnov stabilnosti države koja je ključni preduslov za njen dalji demokratski razvoj i evroatlantski put, rekao je predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić. U tom kontekstu, naglasio je da svi politički akteri moraju biti svjesni da je svaka opstrukcija slobodnih izbora čin destabilizacije Crne Gore i njenog puta ka EU i NATO. Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić  je naveo da je, upravo svjestan značaja demokratskog i od svih prihvatljivog izbornog procesa, u trenutku jakih političkih tenzija i inicirao parlamentarni dijalog vlasti i opozicije, čiji ishod u ovom trenutku zavisi od predstavnika izvršne vlasti da prihvati uslove za fer izbore.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara u Stejt dipartmentu Hojt Ji se saglasio sa ocjenama predśednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića o značaju demokratskog izbornog procesa za Crnu Goru i da će oni biti test zrelosti naše države da se dalje razvija i ispunjava evroatlantske obaveze.

Tokom susreta sa Majkl Tarnerom, predśednikom Parlamentarne skupštine NATO i kongresmenom razgovarano je o daljim koracima koje Crna Gora treba da preduzme u cilju finalizacije procesa učlanjenja u NATO.

Predśednik Krivokapić i predśednik Tarner su se saglasili da je poštovanje demokratskih izbornih standarda od velikog značaja za uspješno okončanje procesa evroatlantskih integracija. Tarner je još jednom apostrofirao Krivokapićevu veliku posvećenost procesu pristupanja Crne Gore u NATO koju je pokazao afirmacijom takvog zalaganja na mnogim važnim adresama uključujući i najvažnije adrese u SAD.

Tokom susreta sa Dejmonom Vilsonom, potpredśednikom Atlantskog savjeta razgovarano je o izazovima pred kojim se nalazi NATO u specifičnim političkim okolnostima uzrokovanih migrantskom krizom i neriješenih konflikata na tlu Evrope i Bliskog istoka. Konstatovano je da Crna Gora kao partner treba da, prije svega, promovisanjem demokratije i vladavine prava afirmiše ključne vrijednosti Alijanse.