Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
srijeda, 30. mart 2016. 17:40

Predśednik Skupštine primio članove njemačke sekcije Međunarodne komisije pravnika

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić primio je danas članove njemačke sekcije Međunarodne komisije pravnika (International Commission of Jurists – ICJ), sa predśedavajućim Mihaelom Ajhbergerom, koji je i sudija Saveznog Ustavnog suda Njemačke, ali i sa ostalim članovima komisije koji su ujedno i predstavnici različitih sudskih institucija i stručnjaci u pravnoj nauci.

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić primio je predstavnike njemačke sekcije Međunarodne komisije pravnika. Tema razgovora je bila pravno uređenje države Crne Gore sa posebnim osvrtom na nadležnosti i rad Skupštine Crne Gore i njen odnos sa ostalim grana vlasti. 

Predśednik Krivokapić je iskoristio priliku da sagovornike upozna sa tranzicionim procesima Crne Gore, posebno onim koji se tiču izmjena Ustava, novog izbornog zakona, kao i zakonskih rješenja koja su proistekla iz ustavnih izmjena a tiču se Vrhovnog državnog tužilaštva i Specijalnog tužilaštva.

„Skupština Crne Gore je svojim kontinuiranim razvojem kapaciteta i efektuiranjem svojih ustavnih nadležnosti postala novo javno dobro ukupne demokratije u Crnoj Gori. Razvoj Parlamenta je trajni put čiji je cilj nadzor moćne grane vlasti kakva je izvršna. Država crpi snagu iz svojih institucija i samo ako sistem u cjelini funkcioniše odgovorno onda dobijamo i opipljive rezultate koje zovemo vladavina prava. Vladavina prava je preduslov razvoja, ekonomskog, društvenog i u krajnjem razvoja države po standardima evroatlantske zajednice, što je Crnoj Gori vanjskopolitički prioritet“, istakao je Krivokapić.

Sagovornici su zaključili da Crna Gora na svom evroatlantskom kursu radi i postiže primjetne rezultate. 

Članovi ICJ-a su istakli Ustav Crne Gore kao moderan i prije svega građanski, sa jasnim smjernica i prostorom za građenje države koja počiva na sistemu vladavine prava. Posebno vrijeme u razgovoru je posvećeno činjenici da je 2016. izborna godina, te da su upravo slobodni i pošteni izbori prva stepenica bez koje nema daljeg nespornog crpljenja moći i snage institucija. U tom duhu je zaključeno da puna i odlučna implementacija zakona i jake institucije stvaraju uslove da građani slobodno iskažu svoju volju na izborima.