Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 23. jun 2016. 16:13

Pajović - Rama: Velike mogućnosti za unapređivanje saradnje na polju ekonomije i održivog razvoja dvije zemlje

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović sastao se danas, u okviru zvanične pośete Republici Albaniji, sa predśednikom Vlade Edijem Ramom.

Predśednik Skupštine se zahvalio albanskom predśedniku Vlade na kontinuiranoj podršci Albanije u procesu pristupanja NATO-u, istakavši da je podrška suśeda dodatni podsticaj u integrativnim evropskim i evroatlantskim procesima.

Pajović je izrazio nadu da će Albanija u što skorijem periodu dobiti zeleno svjetlo od EU za otvaranje pregovora, jer pristupni pregovori donose nove odgovornosti, ali i podstrek za dinamiziranje evropskog integracijskog cilja. Pajović je istakao da će Crna Gora, kao dobar komšija i prijatelj podijeliti svoja iskustva iz procesa vođenja pregovora sa EU, imajući u vidu da je Crna Gora duboko zakoračila u proces pregovora.

Predśednik Vlade Republike Albanije Edi Rama čestitao je Pajoviću izbor na poziciju predśednika Skupštine Crne Gore i poželio mu uspjeh. On je istakao da se pośeta predśednika Pajovića događa u jednom važnom periodu, kako za naše dvije države, tako i za Sjevernoatlantski savez. Takođe, naglasio je da će Albanija, kao veliki prijatelj i dobar suśed, današnjom ratifikacijom Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u poslati poruku i ostalim partnerima da u što skorijem periodu završe interne procedure ratifikacije, jer članstvom Crne Gore u NATO ne dobijaju samo Crna Gora i region, već i cijela Alijansa.

Ističući bliskost dvije države, predśednik Vlade Republike Albanije je izrazio posebno zadovoljstvo informacijom da će uskoro poslanicima albanskog porijekla u Skupštini Crne Gore omogućiti stalnu komunikaciju na maternjem jeziku, naglasivši - da je to možda mala tehnička stvar, koja ukazuje veliko poštovanje, a da će građani naše dvije države ,,između poštovanja i hljeba, prije izabrati poštovanje''.

Pajović i Rama su saglasni da Crna Gora i Albanija dijele zajedničku kulturu, istoriju, vrijednosti i međusobno povjerenje, te da postoji odlična osnova za dalje i produbljenije razvijanje odličnih bilateralnih odnosa. Istaknuto je da su mogućnosti unapređenja saradnje, posebno velike u oblasti ekonomije i održivog razvoja, odnosno - zajedničkim održivim projektima u oblasti Skadarskog jezera, rijeke Bojane i Prokletija.

U sastavu delegacije Skupštine Crne Gore, pored predśednika Pajovića, bio i predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Vuković.