Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 30. jun 2016. 12:52

Predśednik Skupštine boravio u Sofiji povodom ratifikacije Protokola o pristupanju NATO-u

Predśednik Pajović razgovarao sa zvaničnicima Republike Bugarske

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović boravio je danas u Sofiji, gdje je prisustvovao śednici Narodne skupštine Republike Bugarske na kojoj je velikom većinom ratifikovan Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u.  

Predśednik Pajović je tokom boravka u Sofiji razgovarao sa čelnim ljudima Narodne skupštine Republike Bugarske, kao i sa bugarskim ministrom vanjskih poslova Danijelom Mitevim koji je, takođe, prisustvovao śednici bugarskog parlamenta.  

U razgovoru sa bugarskim zvaničnicima predśednik Pajović je izrazio zahvalnost na kontinuiranoj podršci Bugarske u procesu evropskih i evroatlantskih integracija Crne Gore. Predśednik se posebno zahvalio na brzoj ratifikaciji Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u. 

- Bugarska je uvijek bila među prvim državama, kako po pitanju priznavanja Crne Gore nakon Berlinskog kongresa 1878. godine i nezavisnosti nakon referenduma 2006. godine, tako i sada prilikom ratifikacije Protokola, istakao je predsjednik Pajović.

Predśednik Pajović je izrazio uvjerenje da će se proces brze ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u nastaviti i u preostalim državama članicama, jer se članstvom Crne Gore ne obezbjeđuje samo politička stabilnost Crne Gore, nego i cijelog regiona.

- Članstvom u NATO Crna Gora ne dobija samo privilegije, već i međunarodne obaveze u doprinosu širenja mira i evroatlantskih vrijednosti u regionu i svijetu, naglasio je Pajović.   

Predśednik Pajović je istakao da su odnosi između Crne Gore i Bugarske prijateljski i da se zasnivaju na međusobnom uvažavanju i poštovanju i tu dobru osnovu, kao i odlične potencijale u različitim oblastima, treba iskoristiti za dalje produbljivanje ekonomskih odnosa dvije države.

Predśednik je naglasio i značaj parlamentarne saradnje između dvije države,  izrazivši nadu da će ona u narednom periodu još više dobiti na kvalitetu i sadržaju, posebno po pitanju EU i NATO integracija.

Svi sagovornici su pohvalili napredak koji Crna Gora postiže u procesu pridruživanja EU i NATO i izrazili nadu da ćemo zadržati kontinuitet ulaganja napora u ispunjavanju evropskih i evroatlantskih obaveza. Takođe, izražena je nada i zainteresovanost za dalje jačanje  prijateljskih bilateralnih odnosa Crne Gore i Bugarske.

U delegaciji Skupštine Crne Gore, pored predśednika Pajovića, bio je i Tarzan Milošević, predśednik Grupe prijateljstva sa Bugarskom.