Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 05. jul 2016. 10:29

Obraćanje predṡednika Skupštine Crne Gore na otvaranju plenarne ṡednice XXV zasjedanja PS OEBS-a

Pajović pozvao Parlamentarnu skupštinu OEBS-a da posmatra oktobarske parlamentarne izbore

Predṡednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović obratio se danas na otvaranju plenarne ṡednice XXV zasjedanja Parlamentarne skupštine OEBS-a.

Tokom obraćanja poslanicima predṡednik Pajović istakao je zadovoljstvo što u Crnoj Gori, uprkos mnogim izazovima, danas imamo i političku stabilnost i aktivno radimo na poboljšanju izbornog procesa.

- Političku krizu smo sami riješili, bez međunarodnog posredovanja i na to smo jako ponosni. Siguran sam da je to dobar pokazatelj demokratskog napretka i političke zrelosti, koji smo kao država postigli, dodao je on.

Predṡednik Pajović zvanično je pozvao Parlamentarnu skupštinu da učestvuje u posmatranju  parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, koji će se održati u oktobru ove godine, imajući u vidu da su ova Skupština i OEBS uvijek bili spremni da pomognu Crnoj Gori kada joj je to najviše trebalo.

Govor predṡednika Skupštine Crne Gore na Plenarnoj ṡednici  XXV godišnjeg zasijedanja Parlamentarne skupštine OEBS-a:

Tbilisi, 5. jul 2016. godine

"Predṡedniče,
Generalni sekretare,
Drage kolege,
Dame i gospodo,

Prije svega, želio bih da vam se zahvalim na pozivu da se obratim na godišnjem zasijedanju Parlamentarne Skupštine OEBS-a. Velika je privilegija biti sa vama danas, ali i odgovornost, imajući u vidu snažnu saradnju i veze između Parlamentarne skupštine OEBS-a i Skupštine Crne Gore. Takođe, koristim ovu priliku da se zahvalim Parlamentu Gruzije na izuzetnom gostoprimstvu i odličnoj organizaciji.

Tema ovogodišnjeg zasjedanja je ,,Izgradnja povjerenja kroz dijalog", sa ciljem pronalaženja rješenja. Upravo je povjerenje, dijalog, ali i izborni proces u fokusu političkih dešavanja u Crnoj Gori.

Dragi prijatelji,

Nepovjerenje oko izbornog procesa u Crnoj Gori dovelo je do toga da je jedanaest od dvanaest političkih subjekata u Parlamentu sjelo za sto i nakon više mjeseci razgovora potpisalo Sporazum o saradnji između vlasti i opozicije. Rezultat tog Sporazuma je Vlada izbornog povjerenja, koja je izabrana, a u kojoj se nalaze predstavnici vlasti, ali i prvi put nakon uspostavljanja višepartijskog sistema  i opozicija. Partija na čijem sam čelu, Pozitivna Crna Gora, 27. januara ove godine  dala je uslovnu podršku Vladi, tražeći ulazak opozicije u tu istu Vladu. Po prvi put nakon 27 godina, opozicija je preuzela resore u Vladi, uključujući ministarske pozicije, u ministarstvima unutrašnjih poslova, finansija, poljoprivrede, rada i socijalnog staranja, kao i potpredsjednike Vlade. Sve ovo je rezultiralo političkom stabilnošću u državi, kao preduslov za obezbjeđivanje  ulova za fer i slobodne izbore,  i dalju demokratizaciju države, što je omogućilo  kontinuirani nastavak EU i NATO integracija,

Dragi prijatelji,

Veliko mi je zadovoljstvo da vam prenesem da, uprkos mnogim izazovima sa kojima smo se suočavali, danas imamo i političku stabilnost i aktivno radimo na poboljšanju izbornog procesa. Političku krizu smo riješili sami, bez međunarodnog posredovanja i na to smo jako ponosni. Siguran sam da je to dobar pokazatelj demokratskog napretka i političke zrelosti, koji smo kao država postigli. Ipak, i dalje postoje određeni problemi i veliki izazovi, i mi smo toga svjesni. Ali radimo, koliko možemo, da ojačamo povjerenje između mnogih aktera i vjerujem da ćemo u tome uspjeti.

Formirali smo i nova nezavisna tijela posvećena određenim aspektima izbornog procesa.U Skupštini je formiran Odbor za nadzor nad istragama slučajeva ugrožavanja bezbijednosti novinara i medijskih kuća i u toku je formiranje odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces.

S obzirom da je obezbjeđivanje uslova za fer i slobodne izbore naš cilj, vjerujem da ćemo tokom narednih nedjelja i mjeseci napraviti sva neophodna poboljšanja kako bi obezbijedili povjerenje i prihvatanje izbornih rezultata. Ovo će biti veliki korak ka uspostavljanju povjerenja i smanjenja ukupne podijeljenosti u crnogorskom društvu.

Drage kolege,

Želio bih da iskoristim ovu priliku da vas zvanično pozovem da učestvujete u monitoring procesu parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, koji će se održati u oktobru ove godine, imajući u vidu da su ova skupština i OEBS uvijek bili spremni da nam pomognu kada nam je to najviše trebalo.

Kao predṡednik Skupštine Crne Gore, učiniću sve što je u mojoj moći da doprinesem samom procesu. Nemamo šta da krijemo, i ne postoji ništa što je nemoguće uraditi da bi smo ispunili ove ciljeve. Skupština Crne Gore preduzima mnoge važne korake u ovom smislu, i očekujemo se da ćemo narednih sedmica i mjeseci odigrati aktivnu ulogu u skladu sa našim dužnostima i odgovornostima. Kao krajnji rezultat sveukupnih napora, vjerujem da ćemo sljedeći put kad se sretnemo, svi biti svjedoci i politički stabilne i demokratski jače Crne Gore.

Hvala na pažnji."

 

yt       https://youtu.be/ZcgBjw4IcWk
cloud    https://skupstina.erp4.me/index.php/s/N2FEjxjdI4PHWv7