Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 12. jul 2016. 14:10

Susret Pajović - Meta

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović sastao se danas sa predśednikom Parlamenta Republike Albanije Iljirom Metom, koji boravi u zvaničnoj pośeti Podgorici.

Predśednik Skupštine Crne Gore izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da svom albanskom kolegi uzvrati nedavno ukazano gostoprimstvo. Predśednik Pajović je ponovio izraze zahvalnosti albanskom parlamentu za brzi proces ratifikacije Protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u i istakao da će Crna Gora znati da cijeni i uzvrati podršku Albanije u procesu pristupanja Sjevernoatlantskom savezu.  

Predśednik Parlamenta Republike Albanije Iljir Meta je izrazio zadovoljstvo pośetom Crnoj Gori, istakavši da zvanično nije dolazio već par godina, ali da je privatno vrlo često  na našem śeveru i primorju, jer mu prija crnogorsko gostoprimstvo.

Sagovornici su konstatovali da odnosi između Crne Gore i Albanije treba da posluže kao primjer dobrosuśedskih odnosa koji počivaju na međusobnom poštovanju, razumijevanju, povjerenju, podršci i saradnji. Istaknuto je da Crnu Goru i Albaniju ne povezuje samo zajednička istorija i kultura, nego i zajednički strateški ciljevi i vrijednosti, te da je zbog toga od posebne važnosti dalje intenziviranje i produbljivanje odnosa, posebno u oblastima koje će doprinijeti boljem životu građana dvije države, kao što su  turizam, saobraćaj i infrastruktura, ekonomija, energetika, zaštita zivotne sredine i održivi razvoj. Sagovornici su istakli značaj prekogranične saradnje, u cilju poboljšanja položaja ljudi koji žive u tom području. Posebno je naglašena važnost  zaštite i korišćenja  prirodnih resursa koje Crna Gora i Albanija dijele kao što su Prokletije, kanjon Cijevne, Skadarsko jezero, rijeka Bojana i Jadransko more.

Na sastanku je dogovoreno intenziviranje saradnje dva parlamenta, posebno parlamentarnih odbora zaduženih za praćenje procesa evropskih integracija, ali i budućeg rada u okviru Parlamentarne skupštine NATO-a.

Predśednik albanskog parlamenta Iljir Meta obratio se  danas na posebnoj śednici Skupštine Crne Gore poslanicima na albanskom jeziku i time označio da je zaživjela, ne tako nova inicijativa poslanika albanskih nacionalnih partija da se poslanicima albanske nacionalnosti u Skupštini omogući upotreba maternjeg  jezik. Predśednik Skupštine Crne Gore Pajović je, upravo tokom nedavne pośete Tirani, prilikom ratifikacije Protkola o pristupanju Crne Gore NATO-u, albanskom predśedniku parlamenta Meti najavio da će se lično založiti da se  pitanje ove inicijative u što skorijem periodu riješi.

Predśednici parlamenata Crne Gore i Albanije, Darko Pajović i Iljir Meta, tokom dana će skupa obići i kanjon Cijevne, kao jedan od zajedničkih prirodnih resursa dvije države koji je potrebno sačuvati i valorizovati poštujući standarde održivog razvoja.

U delegaciji albanskog predśednika Skupštine bili su još  i Arta Dade, predśednica Odbora za vanjsku politiku i Paulin Sterkaj, šef Parlamentarne grupe prijateljstva sa Crnom Gorom.