Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 24. jul 2016. 22:09

Pajović: Skadarsko jezero snažno zaštiti pa održivo ekonomski valorizovati

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović obišao je danas specijalni rezervat prirode Pančeva oka na Skadarskom jezeru.

Sa Pajovićem su tokom obilaska Skadarskog jezera bili i direktorica Nacionalnih parkova Crne Gore Azra Vuković, direktor Nacionalnog parka Skadarsko jezero Goran Škatarić i ornitolog Nacionalnih parkova Nela Vešović-Dubak.



Izjave za medije:

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović:

- Danas smo došli da pośetimo zaštićeni rezervoar prirode Pančeva oka na Skadarskom jezeru, ujedno upoznamo se sa problematikom rada NP jer kao što znate Skupština, kao najveći zakonodavni dom u Crnoj Gori, donosi  mnogo zakona koji se odnose upravo na životnu sredinu. Ono što treba istaći jeste da se ljudi u NP srijeću sa dosta problema. Ali isto tako treba istaći da smo danas svi konstatovali da je Skadarsko jezero jedan ogroman, da ne kažem nepresušan izvor ekonomske dobiti. Međutim, isto tako vjerujem da smo saglasni da Skadarsko jezero prije svega zaslužuje snažnu zaštitu, da bi smo ga onda mogli na jedan kvalitetan i održiv način ekonomski valorizovati. Dakle, NP sami po sebi čine svoje napore u okvirima  svojih mogućnosti ali treba biti realan i reći da država mora snažno da podrži upravo zaštitu NP i kasnije održivo korišćenje ovih prirodnih potencijala. Vjerujem da  smo stvorili jednu dobru energiju, ako hoćete i sinergiju državnih institucija na ovoj tematici i vjerujem da će današnji sastanak i razgovori koje smo vodili, što formalno što neformalno, svakako uticati na poboljšanje stanja u ovoj oblasti kad je u pitanju zakonodavni okvir. Treba imati u vidu da sve one zakone koje mi u parlamentu donosimo treba takođe primijeniti i u praksi. Dakle, veliki benefit ovakvih događaja jeste što se parlamentarci pa samim tim i ja, prvi među jednakima, na licu mjesta uvijek upoznate bolje sa problematikom, mogućnostima za rješavanje ali isto tako i mogućnostima primjene svega onoga što je posao Skupštine a to je da donosi zakone, između ostalih i zakone iz oblasti zaštite životne sredine.

Direktorica Nacionalnih parkova Crne Gore Azra Vuković:

- Pośeta je bila dodatna promocija aktivnosti posmatranja ptica što je u svijetu rastuća  turistička grana, posebno u zaštićenim područjima. Kod nas u NP Skadarsko jezero još uvijek ima potrebe za dodatnom promocijom ove aktivnosti i to negdje jeste bio i sam cilj ove pośete. Dakle, osim toga razgovarali smo i  o trenutnom stanju u NP, o potrebama NP i o nekim aktivnostima koje treba, prije svega u zakonodavnom okviru bolje riješiti kako bi samo funkcionisanje NP bilo lakše i jednostavnije.