Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 13. septembar 2016. 14:29

Predśednik Skupštine uručio sertifikate polaznicima programa "Demokratske radionice - Barbara Pramer“

Demokratija kao posebno znanje koje mora da se razvija i uči

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović danas je na svečanosti u vili „Gorica“ uručio predstavnicima 54 crnogorske osnovne škole iz 17 opština ukupno 2.593 sertifikata o pohađanju edukativnog programa Demokratske radionice crnogorskog Parlamenta.

Demokratske radionice „Barbara Pramer“ su edukativni program Skupštine Crne Gore koji ima za cilj da podstakne interesovanje kod mladih za politiku i demokratske procese i omogući im, kroz radionice na temu Demokratija i parlament, upoznavanje sa radom poslanika i parlamenta kao institucije. Uz to, kroz radionice na temu Evropska unija, učenici imaju priliku da se upoznaju sa nastankom, institucijama i pravima građana u Evropskoj uniji. Radionice na temu Ljudska prava omogućavaju da se upoznaju sa razvojem ljudskih prava kroz istoriju, sa fokusom na dječija prava, kao i bitnim pitanjima poput tolerancije, nediskriminacije, interkulturalnosti i drugim pitanjima iz ove oblasti.

Govoreći polaznicima Demokratskih radionica o značaju demokratije kao jednom posebnom znanju koje mora da se razvija i uči, predśednik Skupštine Crne Gore rekao je da ona podrazumijeva pojmove kao što su građansko društvo, tolerancija, političko zajedništvo, profesionalizam i odgovornost, jake institucije i vladavina prava.

- Naučili ste na radionicama, uvjeren sam, da demokratija podrazumijeva profesionalizam i odgovornost. Demokratske zemlje su ekonomski razvijene zemlje, a ekonomski ne možete biti razvijeni ako ljudi ne znaju svoj posao koji treba da obavljaju na dobrobit svih. Demokratija može biti razvijena samo ako imamo jake institucije i vladavinu prava. Ovo potonje, vladavina prava, riječ je koju ste često slušali, i to je nešto što ćete vi jednako morati da ojačate. Ta riječ, naizgled složena, znači da svi moraju poštovati zakone svoje zemlje, ali i da zakon mora jednako da važi za sve - rekao je Pajović.

Projekat Demokratskih radionica prvi put je pokrenut u austrijskom Parlamentu a na inicijativu preminule predśednice Donjeg doma Parlamenta Austrije Barbare Pramer, po kojoj su Demokratske radionice u Crnoj Gori i dobile naziv. Pored Parlamenta Austrije, crnogorski Parlament je jedini u Evropi koji sprovodi program ove vrste. Do sada je program Demokratskih radionica pohađalo gotovo 20.000 osnovaca iz Crne Gore.