Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 15. septembar 2016. 15:37

Predśednik Skupštine učestvuje u Strazburu na Evropskoj konferenciji predśednika parlamenata SE

Uslovljena podrška Vladi u januaru sačuvala Crnu Goru

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović učestvuje na Evropskoj konferenciji predśednika parlamenata Savjeta Evrope, koja se održava u Strazburu. Pajović je imao niz bilateralnih susreta sa najvišim zvaničnicima Savjeta Evrope.

Na sastanku sa predśednikom Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope Pedrom Agramuntom, Pajović je zahvalio na podršci razvoju demokratije u Crnoj Gori, kao i posmatračkoj misiji na predstojećim parlamentarnim izborima. Pajović je informisao svog sagovornika da je Crna Gora snažno posvećena proevropskom kursu, na čemu će se još snažnije raditi nakon parlamentarnih izbora. U razgovoru je istaknuta važnost političke stabilnosti u Crnoj Gori, koja je postignuta potpisivanjem Sporazuma o fer i slobodnim izborima.

- Uslovljena podrška Vladi iz koje je nastao sporazum između vlasti i opozicije, sačuvala je mir i stabilnost u Crnoj Gori, a istovremeno smo snažno nastavili sa integrativnim procesima, istakao je Pajović.

Predśednik crnogorskog parlamenta je zvanično pozvao predśednika Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope da pośeti Crnu Goru.

Tokom susreta predśednika Skupštine Crne Gore sa Torbjornom Jaglandom, generalnim sekretarom Savjeta Evrope, Pajović je informisao sagovornika o pripremi izbora kao i obavezama koje je Skupština preuzela potpisivanjem sporazuma između vlasti i opozicije. Neophodnost očuvanja prozapadnog kursa, skoro učlanjenje u NATO su neke od tema koje je predśednik Pajović inicirao na sastanku. Takođe, bilo je riječi i o medijskim prilikama u Crnoj Gori uoči predstojećih izbora.

U strazburškoj Agori, Pajovića je ugostio predśednik Venecijanske komisije Đani Bukikio, sa kojim je razgovarano o dosadašnjoj saradnji i planovima donošenja neophodnih zakonskih akata koji će doprinijeti intenziviranju integrativnih procesa i razvoju demokratije u Crnoj Gori.

Svoje sagovornike Pajović je informisao o političkim prilikama u Crnoj Gori uoči parlamentarnih izbora obzirom na činjenicu da opozicija prvi put u istoriji Crne Gore ulazi u izbornu trku sa pozicija učešća u vlasti i kontrole izbornog procesa. Govoreći o doprinosu Skupštine Crne Gore održavanju fer izbora, Pajović je istakao formiranje tri odbora koji su direktno vezani za kontrolu izbora. Predśednik parlamenta Crne Gore predstavio je donošenje velikog broja zakonskih akata, odsustvo bojkota rada Skupštine od strane bilo koje političke opcije, kao i aktivno učešće svih poslaničkih grupa u radu Skupštine od kako on predśedava parlamentom Crne Gore.

U popodnevnom dijelu Konferencije, Pajović će imati još nekoliko bilateralnih susreta, a takođe će učestvovati u debati na temu zajedničke promocije demokratije, ljudskih prava i vladavine prava.