Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 06. oktobar 2016. 15:21

Predśednik Skupštine Crne Gore bio gost parlamenta Letonije

Deseto „da“ je afirmacija trajnog mira Crne Gore i regiona

Predśednik Skupštine Crne Gore Darko Pajović bio je gost parlamenta Letonije (Saeima) koji je danas jednoglasno, sa 79 glasova „za“, ratifikovao Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u. Ovom prilikom, predśednik crnogorskog parlamenta susreo se sa delegacijom parlamenta Letonije na čelu sa predśednicom parlamenta Inarom Murniece.

Na sastanku je razgovarano o značaju pristupanja Crne Gore NATO-u i Evropskoj uniji, kao i saradnji Skupštine Crne Gore i Letonije. Predśednik Pajović je zahvalio na brzoj ratifikaciji Protokola, kojom je napravljen jedan korak bliže trajnom miru i stabilnosti Crne Gore i regiona. Zaključeno je da Crna Gora i Letonija imaju istorijske i geopolitičke sličnosti, što olakšava razumijevanje i omogućava šire polje saradnje.

- Od Letonije kao demokratski i ekonomski razvijene zemlje možemo mnogo da naučimo, prevashodno vezano za naš prioritet, a to je unapređenje demokratskih kapaciteta Crne Gore. I ovdje smo kao država dobili priznanje za vidljiv napredak  u integrativnim procesima. Planirano je konkretno intenziviranje saradnje naših parlamenata, kroz saradnju odbora i formiranje Parlamentarnih grupa prijateljstva. Kada je o NATO ratifikaciji riječ, deseto DA za Crnu Goru je afirmacija naše posvećenosti trajnom miru države i cijelog regiona, dio je izjave Darka Pajovića nakon sastanka u parlamentu Letonije.

Rihard Holc iz Spoljnopolitičkog odbora letonskog parlamenta kao predlagača Zakona o ratifikaciji, izjavio je, između ostalog da je za parlament Letonije danas istorijski dan zbog toga što je ratifikovan protokol Crne Gore o ulasku u NATO. On je izrazio uvjerenje da će ulazak Crne Gore u NATO istinski doprinijeti sigurnosti Zapadnog Balkana.

 

VIDEO:

Ratifikacija - Riga
youtube:https://youtu.be/eOqtAizwZMU 
cloud:https://skupstina.erp4.me/index.php/s/dhOxts9RG2xHC2n

Susret Pajović - Murniece
youtube:https://youtu.be/aqo9TPwnejE 
cloud:https://skupstina.erp4.me/index.php/s/vpJQ1c0t4J8RbMw

Izjave Riga
youtube:https://youtu.be/7XOFM-F2Nps