Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore

Funkcija 

Savjetnik za međunarodne odnose

Kontakt

Telefon:020/ 404 - 558

E-mail: robert.markic@skupstina.me 

Osnovno i gimnazijsko obrazovanje stekao je u Ulcinju, gdje je i odrastao. Osnovne i postdiplomske specijalističke studije završio je na Fakultetu političkih nauka u Podgorici (Univerzitet Crne Gore) na smjeru međunarodni odnosi i diplomatija, gdje je nastavio i postidiplomske master studije. Svoja znanja iz oblasti međunarodnih odnosa, evropskih i evroatlantkih integracija, demokratije i liderstva, pisanja projekata i društveno odgovornog poslovanja dodatno je unapređivao kao polaznik mnogih obuka i škola neformalnog obrazovanje u zemlji i u inostrantsvu.

Radno iskustvo sticao je kako u nevladinom sektoru, tako i u državnoj upravi. Nakon završetka osnovnih studija radio je u Centru za razvoj nevladinih organizacija, gdje je u jednom periodu bio zadužen za sektor koji se bavi održivošću organizacija civilnog društva i društveno odgovornim poslovanjem. Nakon ukazivanja prilike da se oproba u svojoj struci - diplomatiji - započinje radni odnos u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), gdje je u početku bio angažovan u Sektoru za bilateralne odnose. Kasnije, po povratku sa četvorogodišnjeg diplomatskog mandata u Misiji Crne Gore pri EU u Briselu (2010-2014. godine), svoj angažman u MVPEI-u nastavlja u Kancelariji glavnog pregovarača za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU.

Tokom svog diplomatskog mandata u Briselu, između ostalog, pratio je rad Evropskog parlamenta, Evropske komisije i savjetodavnih tijela EU, pregovore o pristupanju Crne Gore i nekoliko sektorskih politika EU. U Kabinetu predsjednika Skupštine Crne Gore je od juna 2015. godine gdje obavlja poslove iz oblasti međunarodnih odnosa.

Govori engleski i albanski jezik, a služi se i njemačkim jezikom.