Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 30. april 2013. 09:05

Poslanica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček bila gost „Demokratskih radionica“

Poslanica Evropskog parlamenta Ulrike Lunaček posjetila je danas demokratske radionice Skupštine Crne Gore, gdje je razgovarala sa učenicima odjeljenja VIII-2 OŠ „Jugoslavija“ iz Bara.

 

Kroz razgovor, poslanica Lunaček je upoznala djecu sa radom parlamenta u radnim tijelima i na plenumu, razlikom u funkcionisanju Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenata, značajem demokratije i podjele vlasti, kao i sa ulogom parlamenta u demokratskom procesu. Poslanica Lunaček je poručila učenicima da budu radoznali i zainteresovani za dešavanja u njihovoj zajednici i da se obrate odraslima radi rješavanja problema koji su značajni za njihov život. Istakla je i da je, u svjetlu procesa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, za djecu izuzetno važno da uče strane jezike.

Posjeta demokratskim radionicama je upriličena povodom učešća poslanice Lunaček u radu šestog sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i Evropske unije, koji je održan u Podgorici 29. i 30. aprila.

Projekat „Demokratske radionice“ organizuje Skupština Crne Gore, uz tehničku i stručnu realizaciju Foruma mladi i neformalna edukacija (Forum MNE) i finansijsku podršku fondacije ERSTE. Projekat je usmjeren ka jačanju interesovanja djece za demokratiju i političke procese. Na radionicama, učenici imaju priliku da, kroz kreiranje različitih medijskih proizvoda, kao što su dječje novine ili radio program steknu znanja o parlamentarnoj demokratiji, donošenju i primjeni zakona, izbornom procesu i drugim temama.

Od početka sprovođenja projekta, 8 oktobra 2012. godine, do danas, projekat „Demokratske radionice“ okupio je 3323 osnovnoškolca iz osam crnogorskih opština – Podgorice, Nikšića, Danilovgrada, Kolašina, Bara, Budve, Kotora i Herceg Novog.