Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 07. jun 2013. 17:18

Predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović i portparol Delegacije EU u Crnoj Gori Dragan Mugoša bili gosti prve demokratske radionice na temu „Evropska unija“

Danas je održana prva demokratska radionica na temu „Evropska unija“ u okviru projekta „Demokratske radionice“, koji Skupština Crne Gore organizuje u saradnji sa Fondacijom ERSTE i NVO Forum MNE, u cilju jačanja veza između parlamenta i mladih.

Na prvoj demokratskoj radionici na temu EU, gosti su bili poslanik Slaven Radunović, predśednik Odbora za evropske integracije Skupštine Crne Gore i Dragan Mugoša, portparol Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. O institucijama Evropske unije, građanima u EU, kao i o evropskim vrijednostima, oni su razgovarali sa učenicima OŠ ,,Bogdan Kotlica“ iz Boana, koji već drugi put učestvuju na demokratskim radionicama. Na prvoj radionici na temu „Demokratija i parlament“, održanoj u maju, učenici iz Boana su imali priliku da steknu nova znanja o podjeli vlasti, ulozi parlamenta u procesu donošenja odluka, kao i o izbornom procesu.

Predśednik Odbora za evropske integracije Slaven Radunović je sa učenicima razgovarao o odnosima EU i Crne Gore, načinu rada Evropskog parlamenta, kao i o saradnji između te institucije i Skupštine Crne Gore. Učenike je naročito zanimalo u čemu se sastoji posao poslanika Evropskog parlamenta, kao i to kako oni mogu postati poslanici. Poslanik Radunović je učenike upoznao sa činjenicom da su pregovori EU i Crne Gore u toku, te da je u tom procesu uloga Evropskog parlamenta veoma značajna.

Portparol Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Dragan Mugoša je đeci približio institucije Evropske unije, njene simbole i uticaj Evropske unije na život mladih. On je govorio i o mogućnostima za mobilnost mladih, kao i o važnosti usvajanja evropskih vrijednosti.

Gosti današnje radionice naročito su istakli važnost učenja jezika, te su poručili učenicima da uče više stranih jezika i da kontinuirano rade na svom obrazovanju.

Projekat „Demokratske radionice“ ima za cilj da jača interesovanje kod mladih za demokratiju i političke procese i da doprinese njihovom boljem razumijevanju. Pored radionica na temu „Demokratija i parlament“, uvode se nove radionice na temu Evropske unije, koje imaju za cilj da upoznaju đecu sa institucijama i razvojem Evropske unije, kao i da im približe evropske vrijednosti.

Od početka sprovođenja projekta, 8 oktobra 2012. godine, do danas, projekat demokratskih radionica okupio je 3607 osnovnoškolaca iz više crnogorskih opština. Današnja radionica je bila posljednja u školskoj 2012/2013. godini, a od septembra će se nastaviti sa realizacijom radionica na obje teme.