Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 02. decembar 2013. 15:28

Održano V zasijedanje Đečjeg parlamenta

Predśednik Skupštine Crne Gore i Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić kazao je u uvodnom izlaganju, da mu je posebno zadovoljstvo što od ukupno 25 saziva Skupštine Crne Gore, Đečji parlament zasijeda već peti put i postaje lijepa tradicija.

 

Predśednik Krivokapić naglasio je posvećenost crnogorskog Parlamenta poštovanju ljudskih prava i vrijednosti, i stvaranju demokratskog društva u kojem porodica ima značajno mjesto. Istakao je da ga raduje što sazrijevanjem dobijamo svijest za javno dobro, što je Skupština Crne Gore prepoznala uključujući najmlađe u proces demokratizacije kroz projekte „Otvoreni parlament” i “Demokratske radionice”. Zahvaljujući tim projektima, Skupštinu Crne Gore pośetilo je vise od 7 000 đece, podśetio je predśednik Skupštine Crne Gore i Parlamentarne skupštine OEBS-a Ranko Krivokapić, koji je poručio učesnicima Đečjeg parlamenta - da upravo oni čine budućnost Crne Gore. Zahvalio je na dosadašnjoj kvalitetnoj saradnji predstavnicima Centra za prava đeteta i Save the Children-a za zapadni Balkan, sa kojim Skupština Crne Gore uspješno realizuje i ovaj V Đečji parlament.

Pored predśednika Krivokapića, za predśedavajućim stolom bili su i potpredśednik Branko Radulović i generalni sekretar Skupštine Crne Gore Damir Davidović. Predśedavajući, u ime Đečjeg parlamenta, bili su učenici Ksenija Vukićević iz O.Š. “Aleksa Đilas” iz Mojkovca, Jovan Bojović iz lokalnog Đečjeg parlamenta iz Bijelog Polja i Marija Knežević iz Kluba đece hraniteljskih porodica iz Podgorice. Nakon pozdravnih riječi, oni su najavili svoje kolege i njihove prezentacije. Učenik Slobodan Marković iz O.Š. “Ristan Pavlović” iz Pljevalja, u svojoj prezentaciji, ukazao je na činjenicu da je u saznanju da “ni u jednoj državi u okruženju nijesu do sada organizovana đečja zasijedanja, na ovaj način, u skupštinama”.
- U tom smislu hvala svima, što ste nas uvažili i što poštujete naše mišljenje, zaključio je.
Učenica četvrtog razreda srednje ugostiteljske škole iz Bara Vasfija Tusa, odličan je đak i u svojoj prezentaciji poručila je da će nastaviti uporno i istrajno sa svojim obrazovanjem. Kao predstavnica romske populacije, rekla je da misli da će na taj način doprinijeti svojim najbližima, a samim tim i sredini u kojoj živi.
Nakon prezentacija uslijedila su pitanja na koja su odgovore, pored predśednika Krivokapića dali i pojedini ministri, njihovi pomoćnici, kao i saradnici gradonačelnika Podgorice, gradonačelnik Cetinja, te predstavnik UNICEF-a. Prisustvovali su predstavnici poslaničkih klubova Skupštine Crne Gore, ambasada, UNICEF-a, organizacije Save the Children, Evropske Komisije, OSCE i UNDP.

V zasijedanje Đečjeg parlamenta, organizovala je Skupština Crne Gore, u saradnji sa Centrom za prava đeteta Crne Gore i Save the Children-a.

Zasijedanju je prisustvovalo 46-oro učenika, 36 osnovaca i 10 srednjoškolaca, iz 19 opština, koji su predstavnici lokalnih đečjih parlamenta iz Bara, Cetinja, Bijelog Polja i Podgorice i đečjih parlamenata iz osnovnih škola u 17 gradova Crne Gore.

Tema ovogodišnjeg V Đečijeg parlamenta bila je siromaštvo.