Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 24. novembar 2014. 18:03

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić otvorio VI zasijedanje Đečjeg parlamenta

Predśednik Skupštine  rekao  da se upravo vratio sa proslave četvrt vijeka od usvajanja UN Konvencije o pravima đeteta u Njujorku i podśetio da su đečija prava najuniverzalnija vrijednost

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić otvorio je VI zasijedanje Đečjeg parlamenta u Skupštini Crne Gore naglasivši da mu posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica da je ovo zasijedanje postalo tradicija. Predśednik Krivokapić rekao je da se upravo vratio sa proslave četvrt vijeka od usvajanja UN Konvencije o pravima đeteta u Njujorku i podśetio da su đečja prava najuniverzalnija vrijednost.

Predśednik Krivokapić je istakao težnju crnogorskog parlamenta da obezbijedi: „da javno dobro postane prvo dobro svakoga čim izađe iz svoje kuće“. To je preduslov, smatra predśednik Krivokapić, da se mladi ljudi zadrže kao i da se oni koju se već otišli vrate u Crnu Goru. Predśednik Skupštine Crne Gore zatim je dao riječ kopredśedavajućoj Kristini Dedić.

Pored Kristine, za stolom predśedavajućeg bili su i njeni drugari Nađa Vujović i Slobodan Marković koji su danas, u Velikoj sali Skupštine Crne Gore, predśedniku Krivokapiću i generalnom sekretaru Siniši Stankoviću, pomagali u vođenju śednice Đečjeg parlamenta. Osnovna tema današnjeg zasijedanja bila su pitanja i odgovori na to koliko su predstavnici vlasti učinili u proteklih pet godina odgovarajući na zahtjeve đece upućene iz Skupštine Crne Gore. Najviše pitanja, konstatovano je, odnosilo se na Ministarstvo prosvjete, zatim na Ministarstvo unutrašnjih poslova, zatim na turizam, poljoprivredu, zdravstvo i tako redom.

Danas su se čuli razni zahtjevi: „da škola bude mjesto u kome se traži logičko i kritičko razmišljanje, gdje će se prepoznati potencijali, osnažiti vještine, gdje će đecu pripremiti da budu odgovorni građani 21. vijeka”. Predočeni su i konkretni problemi o broju časova, načinu ocjenjivanja, kvalitetu udžbenika ali i vršnjačkom nasilju. Đeca su danas podśetila odrasle na inicijativu sa prošlogodišnjeg zasijedanja Đačkog parlamenta o ustanovljavanju “Dana otvorenih vrata za đecu”, ali su se i obratili poslanicima sljedećim riječima: “Nadamo se da ste svjesni činjenice da ovđe zastupate i interese đece. Međutim, rijetko kada čujemo da ste neka od pitanja koja su ovdje istaknuta ponovili na redovnim zasijedanjima Parlamenta, rijetko kada čujemo da je neko od vas učestvovao u nekoj akciji koja se odnosila na đecu. Da li ovako štite naše interese, da li su naša zasijedanja imala ikakav uticaj na vas? Razmisljajte i o nama kada sljedeći put sjednete u ove klupe.”

Današnjem zasijedanju prisustvovaloje 44 predstavnika lokalnih đečjih parlamenta iz 22 opštine, predstavnici Vlade Crne Gore, predstavnici poslaničkih klubova u Skupštini Crne Gore i predstavnici domaćih institucija i međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima prava đeteta, kao i članovi diplomatskog kora.

VI Đečji parlament organizovala je Skupština Crne Gore u saradnji sa Centrom za prava đeteta Crne Gore, uz podršku Save the Children International, povodom 20. novembra, Dana usvajanja UN Konvencije o pravima đeteta, a u susret ponovnom izvještavanju UN Komitetu za prava djeteta (2015).