Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 13. jul 2015. 14:54

Održan Sastanak predśedavajućih COSAC konferencije u Luksemburgu

Evropski parlamentarci diskutovali o prioritetima predśedavanja Luksemburga Savjetu EU, kao i o mehanizmima za unapređenje uloge nacionalnih parlamenata u procesu donošenja odluka

U okviru parlamentarne dimenzije predśedavanja Evropskoj uniji, u Luksemburgu je danas održan Sastanak predśedavajućih Konferencije odbora za evropske poslove parlamenata Evropske unije – COSAC. Na Sastanku je učestvovala zamjenica predśednika Odbora za evropske integracije Marija Maja Ćatović.

Na početku, učesnicima se obratio predśednik Parlamenta Luksemburga Mars di Bartolomeo (Mars Di Bartolomeo), koji je istakao važnost zajedničkog djelovanja parlamenata u cilju kreiranja solidarnije Evrope, kroz usvajanje novih mehanizama za bolje socijalne uslove, kvalitetnije zdravstvo i upravljanje usmjereno na razvoj. Sastankom je moderirao Mark Anžel (Marc Angel), predśednik Odbora za vanjske i evropske poslove, odbranu, saradnju i imigraciju, koji je kazao da su nacionalni parlamenti ključni akter evropskog projekta, zbog čega je izuzetno važno da se kroz politički dijalog unaprijedi njihova uloga u donošenju odluka.

U okviru prve sesije, na temu prioriteta luksemburškog predśedavanja Savjetu EU, uvodno izlaganje je dao Nikolas Šmit (Nicolas Schmit), ministar rada, zapošljavanja i socijalne i solidarne ekonomije. Kao ključne predstojeće zadatke, Šmit je naveo stimulisanje ulaganja i jačanje konkurentnosti, stvaranje inicijativa za zapošljavanje mladih, solidarnost svih država članica u rješavanju problema imigracije, borbu protiv budžetske prevare i poreske evazije i jačanje jedinstvene energetske i saobraćajne politike. On je dodao da će Luksemburg u toku svog predśedavanja biti posvećen daljem napretku u procesu pregovora EU sa državama Zapadnog Balkana.

Učesnicima se obratila i poslanica Ćatović, koja je istakla važnost jačanja odnosa EU sa državama Zapadnog Balkana, ne samo u cilju stabilizacije regiona, već i u cilju prosperiteta evropskih građana i jačanja uticaja Evrope na globalnoj sceni. Ona je podśetila da je Crna Gora predvodnik procesa pristupanja EU, sa 20 privremeno otvorenih pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena. Ćatović je istakla da je prioritet za Crnu Goru unapređenje kvaliteta života građana i sprovođenje reformi, nakon čega će članstvo u EU biti nagrada za ostvarene rezultate.

Druga sesija se odnosila na jačanje političkog dijaloga u EU kroz uvođenje „zelene karte“ i unapređenje procedure obrazloženog mišljenja, odnosno „žute karte“. Uvodna izlaganja su dali Paulo Mota Pinto (Paulo Mota Pinto), predśednik Odbora za evropske poslove Parlamenta Portugala, lord Timoti Bozvel (Timothy Boswell), predśednik Odbora za EU Doma lordova Ujedinjenog Kraljevstva i Frans Timermans (Frans Timmermans), prvi potpredśednik EK za bolje upravljanje, interinstitucionalne odnose, vladavinu prava i Povelju osnovnih prava. U toku rasprave, parlamentarci su se saglasili da se osnuje radna grupa koja će raditi na definisanju mehanizma „zelene karte“, te pozdravili namjeru evropskih institucija da potpišu Interinstitucionalni sporazum za bolje upravljanje.