Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 14. decembar 2015. 09:00

Delegacija Skupštine Crne Gore učestvovala na 25. sesiji Igmanske inicijative

Delegacija Skupštine Crne Gore koju su činili poslanici prof.dr Miodrag Vuković, Suljo Mustafić, Rifat Rastoder i Dritan Abazović, učestvovali su na 25. sesiji Igmanske inicijative u Sarajevu, koja je ove godine bila posvećena 20-toj godišnjici Dejtonskog sporazuma, kao i pitanjima dalje perspektive zemalja Zapadnog Balkana.

Sredinom 2015. godine Igmanska inicijativa je počela sa realizacijom projekta Dvadeset godina Dejtonskog sporazuma, u okviru kojeg je organizovan niz okruglih stolova u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji sa ciljem da se otvori javna debata usmjerena ka rješavanju preostalih otvorenih pitanja između zemalja potpisnica Dejtonskog sporazuma.

Učesnici 25. sesije Igmanske inicijative saglasili su se da zemlje Zapadnog Balkana potresaju ekonomske i bezbjednosne krize, što zahtjeva ozbiljnu i neodložnu pažnju i aktivan zajednički pristup prije svega političkih aktera u državama regiona, ali i međunarodnih partnera Evropske unije i NATO-a.

Takođe, učesnici konferencije saglasili su se da je potrebno dalje snaženje vladavine prava  i poštovanja osnovnih ljudskih prava i sloboda u svim državama regiona, kao i aktivna međusobna bilateralna i multilateralna saradnja, što je neophodan preduslov za prevazilaženje kriza, uključujući naročito trenutnu izbjegličku krizu.

Kopredśedavajući Igmanske inicijative Vehid Šehić, posebno se zahvalio doprinosu delegacije Skupštine Crne Gore u radu inicijative i čestitao dobijanje pozivnice za NATO.

Na kraju 25. sesije Igmanske inicijative zaključeno je da treba nastaviti rad na daljem uspostavljanju dobrosuśedskih odnosa, obnovu povjerenja i tolerancije, kao i na prevazilaženju svih vrsta diskriminacije.