Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
ponedjeljak, 13. maj 2013. 14:26

Potpredsjednik Mustafić na sastanku potpredsjednika parlamenata zemalja potpisnica Dejtonskog sporazuma

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Suljo Mustafić, učestvovao na sastanku potpredsjednika parlamenata zemalja potpisnica Dejtonskog sporazuma, koji je održan u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Razgovarano o tzv. Nordijskom modelu saradnje i mogućnostima njegove primjene u okviru razmatranja izvještaja i preporuka eksperata Igmanske inicijative.

Ukazano je na potrebu poštovanja različitosti i postojanju političke volje za saradnjom kojima zemlje našeg regiona treba da teže, kao i potrebi smanjivanja otvorenih pitanja u odnosima država u regionu.

Zamjenik šefa delegacije Evropske unije u Srbiji, Adriano Martins, rekao je da zemlje Evropske unije podržavaju proces evropskih integracija zemalja Zapadnog Balkana i dodao da u tom procesu jednu od ključnih uloga imaju parlamenti.

Šef Misije OEBS u Srbiji Peter Burkhard istakao je da je u regionu Jugoistočne Evrope regionalna saradnja važan mehanizam za rješavanje sukoba iz prošlosti.

O potrebi jačanja regionalne saradnje govorili su potpredsjednik Skupštine Crne Gore, Suljo Mustafić, potpredsjednice Skupštine Narodne skupštine Republike Srbije, Vesna Kovač i Gordana Čomić, kao i potpredsjednik Parlamenta Bosne i Hercegovine, Lazar Prodanović. Oni su ukazali na značaj državnih parlamenata, koji treba da postignu unapređenje regionalne saradnje u oblasti privrede, zaštite životne sredine,infrastrukture, energetike, saobraćaja i naučno-istraživačkih projekata, kao i kulture i obrazovanja.

U zaključku sastanka, kopredsjednici Igmanske inicijative za Srbiju Aleksandar Popov, Branko Lukovac iz Crne Gore i Zoran Pusić iz Hrvatske naveli su da bi zemlje regiona trebalo da usmjere svoju saradnju na ključne oblasti koje su dogovorene na sastanku ističući kontrolu primjene zakonodavstva u oblasti zaštite životne sredine.
Takođe, planirano je da se u skorijoj budućnosti održi i sastanak predsjednika parlamenata zemalja Dejtonskog sporazuma