Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
četvrtak, 23. april 2015. 15:13

Potpredsjednik Skupštine Suljo Mustafić učestvovao u radu „XII konferencije predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative – AII“

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, učestvovao je u radu „XIII konferencije predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative“, koja se održana u Neumu 22. i 23. aprila, u okviru predsjedavanja Bosne i Hercegovine ovom inicijativom.

Na konferenciji je bilo riječi o povezivanju regiona s ciljem jačanja održivog turizma, boljeg povezivanja i izgradnje infrastrukture kao i uključivanju parlamenata u dostizanje ciljeva Jadransko-jonske inicijative.

Potpredsjednik Skupštine  Suljo Mustafić je, u svom obraćanju, ukazao da sektor putovanja i turizma postaje sve značajniji faktor ekonomskog razvoja, u smislu stalnog obezbjeđenja prihoda i otvaranja novih radnih mjesta.

- Pri tome, mora se imati na umu da unapređenje i razvoj turizma bude zasnovano na principima održivosti, jer održivi turizam nije poseban vid turizma, već karakteristika koja mora biti inkorporirana u svaku njegovu komponentu, kazao je Mustafić.

On je, takođe, istakao da je održivost, odgovornost svih koji su uključeni u stvaranje turističkog proizvoda, naglašavajući da je jasno da vlade imaju vodeću ulogu u tom procesu, ali je na parlamentima da, kroz političke inicijative i zakonodavne aktivnosti, podstiču vlade za konkretnije projekte u tom pravcu.

- Pozivam naše parlamente, kao nosioce političkih odluka da posvetimo posebnu pažnju unapređenju postojeće i izgradnji nove putne infrastrukture i spajanju naših turističkih potencijala u jedan veći kvalitetniji regionalni, mediteranski i evropski brend. Ohrabruju zaključci sa nedavno održane konferencije predsjednika vlada država regiona i naših evropskih partnera, gdje je poslata snažna poruka kroz konkretnu finansijsku podršku infrastrukturnoj izgradnji u regionu. Sve to nam daje za pravo da budemo optimisti, da će ovaj region, gdje smo kulturološki i istorijski upućeni jedni na druge biti bolje saobraćajno povezan, osnažiti privredne potencijale i integrisati ga u jednu razvijenu cjelinu u kome će najveću korist od toga imati građani, kazao je Mustafić.

Mustafić je zaključio  da je Crna Gora, sa političkog i svakog drugog aspekta, jasno opredijeljena za jačanje dobrosusjedske saradnje i regionalne stabilnosti, te da su njeni  vanjsko-politički prioriteti, skoro učlanjenje u NATO alijansu i u perspektivi u Evropsku uniju, čime se otvaraju mogućnosti za povećanje obima kvalitetnih investicija i ekonomski razvoj.

Na „XIII konferenciji predsjednika parlamenata Jadransko-jonske inicijative“ između ostalih, učestvovali su i predsjedavajući Predstavničkog doma i Doma naroda Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i Bariša Čolak, predsjednik Senata Republike Italije Pjetro Graso (Pietro Grasso), predsjednik Hrvatskog Sabora Josip Leko, predsjednik Državnog zbora Republike Slovenije dr Milan Brglez, potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srbije Veroljub Arsić, kao i predsjednik Stalnog komiteta za ekonomske poslove Parlamenta Grčke Stefanos Samoilis.

Na kraju konferencije usvojena je Zajednička izjava.