Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
nedjelja, 12. maj 2013. 14:08

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić učestvuje na Konferenciji predśednika parlamenata zemalja Jadransko-jonske inicijative

Konferencija se održava 12. i 13. maja u Sloveniji, na Brdu kod Kranja.

 

Predśednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić učestvovaće na Konferenciji predśednika parlamenata zemalja Jadransko-jonske inicijative koja se održava 12. i 13. maja u Sloveniji, na Brdu kod Kranja.

Teme koje obuhvataju rad Konferencije predśednika parlamenata zemalja Jadransko-jonske inicijative su “Jadransko-jonska saradnja kao sredstvo za suočavanje sa zajedničkim izazovima i podsticanje približavanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj Uniji“, kao i “Formiranje evropskih makroregionalnih strategija i uloga Jadransko-jonske inicijative - uključenost i perspektive parlamentarne dimenzije Jadransko-jonske inicijative“.

Predśednik Skupštine na konferenciji će imati bilateralni susret sa predśednikom Državnog zbora Republike Slovenije Jankom Veberom kao i sa ministrom vanjskih poslova Republike Slovenije Karlom Erjavecom.

Jadransko-jonska inicijativa ima osam zemalja članica: Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Grčka, Italija, Crna Gora, Slovenija i Srbija. Jadransko-jonska inicijativa je osnovana na Samitu u maju 2000. godine, u Ankoni kada su ministri spoljnih poslova Albanije, BiH, Hrvatske, Grčke, Italije i Slovenije usvojili Deklaraciju iz Ankone kojom se promoviše dijalog i saradnja između zemalja članica.