Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 15. mart 2013. 09:56

Završen Sastanak predsjedavajućih Odborima za vanjske poslove Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore

Legitimizacija regionalne inicijative u okviru spoljnih politika na nacionalnom nivou.

Sastanak predsjedavajućih Odborima za vanjske poslove koji je okupio parlamentarce iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine završen je danas u Sarajevu.

Tokom jednodnevnog Sastanka predsjedavajućih, gdje je poseban akcenat stavljen na pitanje parlamentarne saradnje kroz energetske politike, predstavljen je model parlamentarne saradnje u energetskom sektoru u zemljama Nordijskoj Savjeta, zatim iskustva Finske u korišćenju čiste energije te predstavljena studija„Zaglavljeni u prošlosti – energija, životna sredina i siromaštvo u Srbiji i Crnoj Gori”.

Na Sastanku su predstavljene i dosadašnje aktivnosti Regionalnog vijeća za saradnju (RCC), sa posebnim akcentom na parlamentarne saradnju, odnosno, modalitete kroz koje je moguće podržati parlamentarno djelovanje zemalja regiona. Na sastanku su usvojeni i Zaključci sa Inicijalnog sastanka predsjednika vanjskopolitičkih odbora Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji je održan u Zagrebu 18. i 19. oktobra 2012. godine.

Kada je riječ o djelovanju Odbora za vanjske poslove kroz eventualno okupljanje na nivou regionalne inicijative, parlamentarci su bili saglasni da je neophodno, na međunarodnom planu, promovisati ideju konstituisanja regionalne inicijative sa ciljem dobijanja podrške od država članica Evropske unije, te ukazati na važnost postojanja regionalne inicijative vanjsko-političkih Odbora kroz njenu legitimizaciju u okviru spoljnih politika na nacionalnom nivou. U periodu koji predstoji, tačnije, do sljedećeg okupljanja parlamentaraca, na sastanku se istakla potreba za definisanjem mogućih oblika saradnje sa posebnim osvrtom na saradnju u oblasti energetskih politika, zatim, u oblasti rodne ravnopravnosti i jednakih mogućnosti, te borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i zaštite životne sredine. Sljedeći Sastanak predsjedavajućih Odborima za vanjske poslove biće održan u Beogradu, dok će četvrti sastanak vanjsko-političkih Odbora zemalja regiona biti održan u Podgorici u drugoj polovini tekuće godine.

Ispred Skupštine Crne Gore na Sastanku predsjedavajućih su učestvovali Doc. dr Miodrag Vuković, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i članovi Suljo Mustafić, mr Dritan Abazović i Vasilije Lalošević.