Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
petak, 10. oktobar 2014. 12:42

Poslanik Šarančić učestvovao na sastanku Opšteg odbora za ekonomiju „CEI – PD“ u Bukureštu

Član stalne Delegacije Skupštine Crne Gore pri parlamentarnoj dimenziji Centralnoevropske incijative, poslanik Danko Šarančić učestvovao je na sastanku Opšteg odbora za ekonomiju „CEI – PD“, koji je održan 9. oktobra u Bukureštu.

Sastanak koji se sazvala predśednica Odbora Laura Komanesku (Laura Comanescu) održan je u susret redovnoj, godišnjoj  śednici Parlamentarne skupštine „CEI – PD“ koja će se održati u sklopu austrijskog predśedavanja ovom inicijativom, narednog mjeseca u Beču.

Na sastanku je razgovarano na temu: „Nova radna mjesta za visoko obrazovani mladi kadar kroz regionalni – CEI  okvir saradnje – izazov za kulturne i kreativne industrije. “

Članovi Odbora su tokom rasprave ukazali na sve evidentniji značaj kulturnih i kreativnih industrija u Evropi i naglasili da postoji neiskorišćen potencijal za ekonomski rast kroz kreiranje radnih mjesta u regionu CEI-a.

Prepoznajući potrebu za utvrđivanjem i investiranjem u kulturne i kreativne industrije, koje predstavljaju strateški cilj koji bi potpomogao ekonomski oporavak, istaknuto je da bi takav pomak doveo do generisanja novih radnih mjesta posebno za mlade, talentovane i kvalifikovane ljude, čiji je potencijal propoznat kao izuzetan i neiskorišćen.

Takođe, posebno je naglašen značaj Parlamentarne skupštine Centralnoevropske inicijative u promovisanju kulturnih i kreativnih resursa u regionu kao i veze između članica Evropske unije i država koje nijesu članice Unije.

Na kraju sastanka usvojena je Zajednička izjava, koja sadrži najvažnije zaključke sa današnjeg skupa.

Sljedeći sastanak Opšteg odbora za ekonomiju „CEI-PD“ biće održan u Beču, neposredno pred zasijedanje Parlamentarne skupštine ove inicijative.