Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
utorak, 03. novembar 2015. 17:48

Održan sastanak Opšteg odbora za pitanja kulture „CEI-PD“

Predśednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike i šef stalne delegacije Skupštine Crne Gore pri „CEI-PD“ prof. dr Miodrag Vuković, učestvovao je na sastanku Opšteg Odbora za pitanja kulture, parlamentarne dimenzije Centralnoevropske inicijative, održanom 2. novembra u Rimu.

Na ovogodišnjem sastanku razgovarano je na teme: „Saradnja između CEI država u oblasti obrazovanja – univerziteti u okviru evropskih integracija“, „Mobilnost studenata i nastavnog osoblja“ kao i „Priznavanje akademskih kvalifikacija u sklopu zaštite lingvističkih manjina“.

Svoja izlaganja na postavljene teme imali su: Stefanija Đanini (Stefania Giannini) ministarka obrazovanja u Vladi Republike Italije, senator Luis Alberto Orelana predśednik Opšteg Odbora za kulturu CEI, senator Pjer Ferdinando Kasini (Pier Ferdinando Casini) predśednik Odbora za vanjske poslove i migracije Senata Republike Italije, Ludoviko Sonego šef stalne delegacije Parlamenta Italje pri „CEI-PD“ , Tamara Blažina, predśednica Opšteg odbora za politička i unutrašnja pitanja „CEI-PD“ i Stefano Bjankini (Stefano Bianchini), direktor „CEI“ ljetnje škole.

Jedinstven stav svih učesnika je da je u susret godišnjem zasijedanju Parlamentarne skupštine „CEI“, koje će se održati u Skoplju početkom decembra, neophodno uputiti jasne zaključke kako bi se u tekst završne deklaracije sa tog skupa uvrstile preporuke sa održanog sastanka Opšteg odbora za pitanja kulture, koje prepoznaju značaj kvalitetnog visokog obrazovanja, mobilnosti studenata i nastavnog osoblja kao i unapređenja prava nacionalnih manjina kroz priznavanje njihovih lingvističkih razlika i stečenih kvalifikacija.

Naglašavajući da obrazovanje i znanje nemaju granice, posebno je istaknuta potreba za daljim zajedničkim djelovanjem i unapređenjem ugovornog okvira među državama „CEI“, posebno u oblasti razmjene studenata i usavršavanja nastavnog osoblja.