Preskoči na sadržaj Preskoči na podmeni Naslovna strana Aktuelnosti Mapa sajta Śednice skupštine Śednice radnih tijela Zakoni Kontakt Online streaming Ustav Crne Gore Akcioni plan Poslovnik Skupštine Plan zakonodavnog rada Mjesečni bilten Građani Međunarodna saradnja
Skupština Crne Gore
subota, 16. maj 2015. 18:47

Proljećno zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO - drugi dan

Održani sastanci: Komiteta za odbranu i bezbjednost, Komiteta za ekonomiju i bezbjednost i Komiteta za nauku i tehnologiju.

Tokom sastanka Komiteta za odbranu i bezbjednost u okviru panel diskusije učesnici su diskutovali o „Razvoju strategije NATO prema jugu“ a uslijedila je rasprava o nacrtu izveštaja o „Novom strategijskom konceptu NATO“ u svijetlu aktuelnih dešavanja. Nastavak rada Komiteta, između ostalog, obilježilo je razmatranje nacrta izvještaja Pododbora za transatlantsku saradnju na temu: „Jačanje transatlantske veze“, potom i diskusija o nacrtu specijalnog izvještaja o Avganistanu na temu „Poslije ISAF-a“.

Sastanak Komiteta za ekonomiju i bezbjednost obilježile su prezentacije o „Poziciji Mađarske u evropskoj i svjetskoj ekonomiji u budućnosti“ i „Trendovima budžetske potrošnje Alijanse i radu Jedinice za ekonomsku i bezbjednosnu procjenu NATO“. Ovom prilikom delegati su imali priliku diskutovati o nacrtima izvještaja na temu „Finansiranje terorizma“, „Ekonomske prilike u Ukrajini i perspektive za budući ravoj“ i „Sankcionisanje ekonomije Rusije: Troškovi i učinci“.

Rad sjednice Komiteta za nauku i tehnologiju obilježile su prezentacije o „Sporazumu o klimatskim promjenama 2015: Potrebama, poteškoćama i perspektivama“ i „Očekivanjima od pregovora o iranskom nuklearnom programu“, a dio rasprave učesnici su posvetili i nacrtu izvještaja „Modernizacija ruskih vojnih snaga“. Potom, uslijedila je rasprava o energetskoj bezbjednosti i s tim u vezi delegati su imali priliku diskutovati o izazovima i prilikama na Krajnjem Sjeveru.

Proljećnje zasijedanje Parlamentarne skupštine NATO sjutra nastavlja svoj rad, a delegaciju Skupštine Crne Gore koja učestvuje u radu ovog skupa čine Obrad Stanišić i Branka Bošnjak.